Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Majd' kiugrik a bőréből egy gekkó, ha megtámadják

2017.02.08. 15:29

Egy frissen felfedezett gekkófaj még a gyíkok farokledobós trükkjénél is furcsább csel bevetésével próbál előnyt szerezni, mikor sarokba szorítja egy a bőrére pályázó ragadozó:

ledobja a bőrét.

A bizarr mutatványt az teszi lehetővé, hogy a Geckolepis megalepis nevű állat a pikkelyes gekkók amúgy nem túl széles családjának tagja, és a nevéből kikövetkeztethetően a bőre nagyobb pikkelyekből áll össze.

Az egyenként akár 5,8 milliméter hosszú pikkelyek (a gekkó felületének akár 8 százaléka is lehet egy pikkely!) nagyon könnyen leválnak az állat testéről, és nagyon hamar újra is nőnek, köszönhetően egy kifejezetten erre a célra kialakult sejtekből összeálló bőrfelületnek. Az állatot leíró friss tanulmány szerzője, Mark Scherz szerint alig néhány hét elég az elvesztett pikkelyek teljes értékű pótlására.

gek
Fotó: Frank Glaw / udwig Maximilian Egyetem

A kutatást amúgy nagyban megnehezítette, hogy az állatot igyekeztek eredeti, pikkelyes formájában elkapni, ami nem megy egyszerűen, ha a pikkelyeket pont az ilyen elkapások elkerülésére találták ki. Scherz szerint azonban némi gyakorlás már elég volt, és sokat segített, hogy nem kézzel próbálták nyakon csípni a Madagaszkáron honos, 7 centiméteres gyíkot, hanem műanyag csapdákba csalták be.

A faj vizsgálatakor kiderült, hogy a sűrű és ásványi anyagokban gazdag pikkelyek pótlása elég megterhelő folyamat az állatnak, így felvetődött a kérdés, hogy vajon miért mégis pont ez a védekező mechanizmus kapott teret az evolúciós folyamatban. „Akármilyen megterhelő a pikkelyek újratermelése, pár pikkelyt elveszteni még mindig jobb, mint elpusztulni – szóval a végeredmény szempontjából megéri a folyamat” – összegezte a kutatás eredményeit a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem tudósa.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?