Izabella, Dalma
13 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Búcsút mondhatunk a Big Ben jellegzetes hangjának?

2017.03.03. 21:35

Lézerrel leképezték a Big Ben vibrációs mintáit, hogy kiderítsék, hogyan jön létre a 13,5 tonnás harang jellegzetes hangja - írja az MTI. A Leicesteri Egyetem kutatói arra figyelmeztetnek, hogy a 158 éves óraszerkezet három évig tartó felújítása után másképp szól majd a bimbamm.

A munkálatok során eltávolítják a kormot és más szennyeződéseket, kijavítják a harangon lévő repedéseket, renoválják a toronyszerkezetet és a harang tartószerkezetét.

Soha nem volt tiszta hangja a Big Bennek

A harangnyelv ugyanis túlságosan nagy volt, megrepesztette a harang testét, ezért van az 1859-es működése óta sajátosan hamis hangja a Big Bennek. A restaurátorok a jövőben arra törekedhetnek, hogy a harang olyan hangzást adjon, ahogy azt annak idején tervezői akarták.

„A Big Ben hangzása páratlan, számos különböző frekvenciából áll, amelyeket könnyű azonosítani, amikor meghalljuk a hírekben vagy a rádióban. Mindannyian jól ismerjük ezt a hangzást” - magyarázta Amy Stubbs, a Leicesteri Egyetem tudósa. „Ha bármit változtatunk a harangon, az megváltozatja a hangot, például a repedés hatással van arra, ahogyan rezdül. Emiatt hamis a hangja, amit például nem mondhatunk el a Szent Pál székesegyház harangjáról” - tette hozzá a kutató. 

„Ha átépítik a haranglábat, az hatással lesz a harangot mozgató szerkezetre. Ha megváltoztatjuk a harangnyelv ütésének erejét, másképp fog rezegni, és megváltozhat az is, milyen hosszú a harangjáték” - mondta Amy Stubbs a Daily Telegraph napilapnak. 

A hírre a brit politikusok is felfigyeltek, és az alsóház szóvivője a felvetésekkel kapcsolatban közölte, hogy nincs szándék a harang repedésének kijavítására, mivel az adja a Big Ben jellegzetes hangját.

150 éve alatt harmadszor fog elnémulni Londonban az óratorony, az 1976-os felújításnál kilenc hónapig, a 2007-esnél hat hétig nem hallották a hangját. A mostani felújítás ki fog terjedni az óraszerkezetre, a torony falazatára és a tetőre, a haranglábra és a tartószerkezetre is.