Dénes
2 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Soha nem volt még ilyen kicsi a sarki jég

2017.03.23. 09:18

Újabb rekordot döntött meg az északi-sarki téli tengeri jég kiterjedése, az adatok feljegyzésének kezdete óta 2017 februárjában és márciusában mérték német és amerikai kutatók a legkisebb téli maximumot, írja az MTI.

A Brémai Egyetem szerdai közlése szerint az Északi-sark térségét február 22-én 14,49 millió négyzetkilométer tengeri jég borította, ami körülbelül akkora, mint Oroszország területe. Ez valamivel kevesebb, mint a tavaly mért legkisebb téli maximum, 14,58 millió négyzetkilométer.

Megdőlt a legkisebb téli maximum rekordja, közölte Georg Heygester, az Brémai Egyetem Környezeti Fizika Intézetének kutatója. most csak egy hirtelen, jelentős márciusi fagy hizlalhatja a tengeri jeget februári kiterjedése fölé. Az Amerikai Országos Hó- és Jégadatközpont műholdas mérései március 7-én mutatták ki a valaha mért téli legkisebb tengeri jég kiterjedést az Észak-sark térségében, 14,42 millió négyzetkilométert.

Az Északi-sark körüli tengeri jég zsugorodása jelzi leglátványosabban a klímaváltozást az elmúlt évtizedekben. Klímakutatók arra figyelmeztettek, hogy ha változatlan ütemben folytatódik a károsanyag-kibocsátás 2050-re eltűnhet a tengeri jég az Arktiszon.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) keddi jelentése szerint az idei télen legalább háromszor érkezett hőhullám az Északi-sarkvidékre, amikor a nagy erejű atlanti viharok meleg, nedves levegőt hoztak, így a jég újraképződésének idején előfordultak olvadáspont közeli hőmérsékletű napok.

Az északi-sarkköri változások és az olvadó tengeri jég a világ más részeinek éghajlatára is hatással lesz az úgynevezett futóáramlások miatt, amelyek nagy sebességű, vízszintes légáramlási zónák, szerepük van a hőmérséklet szabályozásában.