Fagyott víz okozhatja a Ceres földcsuszamlásait

2017.04.18. 19:22

A Földön lévőkhöz hasonló, nagy tömegű földcsuszamlások észlelhetők a Ceres törpebolygó felszínén, amelyek a Georgiai Műszaki Egyetem tanulmánya szerint újabb bizonyítékai annak, hogy a törpebolygón jelentős mennyiségű vízjég rejlik, írja az MTI.

Az egyetem a Nature Geoscience nevű szaklapban ismertette a kutatás eredményeit, a cikkben pedig – a NASA Dawn űrszondájának adatait használva – a földcsuszamlások három típusát különböztették meg.

PIA20182 hires
Fotó: NASA

A kutatást vezető Britney Schmidt szerint az eredményeik azt bizonyítják, hogy az aszteroida vékony, talaj alatti rétege kőzet és jég keveréke. "A földcsuszamlások több területet fednek a Ceres sarkvidékein, mint az egyenlítőjén, a legtöbb felszíni folyamat azonban általában a szélességi köröktől független. Ez az egyik ok, amiért azt gondoljuk, hogy a jég befolyásolja a folyamatot. Nincs más magyarázat arra, hogy a sarkokon nagy, vastag földcsuszamlások alakultak ki, a közepes szélességi körökön réteges és vékony csuszamlások keveréke látható, az alacsony szélességi körökön pedig csak kevés alakult ki" – mondta Schmidt. 

A kutatókat meglepte, milyen sok földcsuszamlás van a Ceresen. A törpebolygón lévő földcsuszamlások alakjából és eloszlásából a szakértők arra következtetnek, hogy a Ceres felső rétegei 10-50 százalékban jégből állhatnak. Heather Chilton, az egyetem munkatársa kiemelte: a vizsgált földcsuszamlások lehetővé teszik, hogy megértsük, mi történik a Ceres felső néhány kilométerén.

 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport