Klotild
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Elhamvasztották a 150 éves százszorszépeket

2017.05.09. 09:05

Hibás adminisztráció miatt az ausztrál biológiai biztonságért felelős hatóság megsemmisítette egy történelmi jelentőségű, ritka virágfaj példányait, melyeket Franciaország adott kölcsön, írja az MTI a BBC hírét ismertetve.

A ritka, az 1850-es évekből származó százszorszépeket tartalmazó dobozt a párizsi Nemzeti Természettudományi Múzeum küldte Brisbane-be. A préselt példányokat azonban elhamvasztották, a velük küldött dokumentumokat ugyanis hibásan töltötték ki.

Az ausztrál karanténhatóság az eset felülvizsgálatát rendelte el. Mint mondták, a növényeket márciusban semmisítették meg, mert hiányoztak többek között a példányokról szóló részletek.

A francia múzeum felháborodott azon, hogy tönkrement egy pótolhatatlan gyűjtemény - mondta Michelle Waycott, az Ausztrál-ázsiai Herbáriumok vezetőségi tanácsának tagja. Hozzátette: a virágok olyan élőhelyről származhatnak, amely többé már nem létezik. "Néha a gyűjteményekben a fajok utolsó megmaradt példányai találhatók" – nyilatkozta a BBC-nek.

"Nem gondolom, hogy ez erre az esetre is igaz, de minden bizonnyal nagy értéket képviseltek, részben azért, mert olyan régről származnak" – emelte ki Michelle Waycott.

Az ausztrál mezőgazdaságért és vízforrásokért felelős minisztérium az eset felülvizsgálatát kérte. Szóvivője szerint a példányokat nem lett volna szabad megsemmisíteni, amíg a minisztérium és befogadó intézmény között folyamatban volt a kommunikáció.