Már zöldül az Antarktisz

2017.05.22. 14:02

A klímaváltozás miatt egyre gyorsuló ütemben terjed a zöld növényzet az Antarktiszon. Csak néhány növény él meg a kontinensen, de a mohákat kutató tudósok felfedezték, hogy jelentősen nőtt ezek biológiai aktivitása az elmúlt ötven évben.

antarcticagr
Fotó: Matt Amesbury

Az Exeteri Egyetem munkatársai a partszakaszokon található mohákat vizsgálták meg, és jelentős változásokat vettek észre. A hőmérséklet ugye folyamatosan emelkedik az Antarktiszon, aminek drámai hatása van a növényekre.

Ha folytatódik a trend, a jövőben sokkal zöldebb lehet az Antarktiszi-félsziget. A terület klímájának változása elég jól dokumentált, az első méréseket még az 1950-es években kezdték meg. A biológiai adatok azonban még ennél is pontosabb képet festenek a felmelegedés hatásairól és jelentőségéről.

A kutatók az elmúlt 150 évre voltak képesek visszaásni, és rájöttek, hogy a fordulópont nagyjából ötven évvel ezelőtt lehetett. Mivel a moha érzékenyen reagált az elmúlt fél évszázad hőmérsékletének változásaira, feltételezhető, hogy a jövőben is így lesz. Ha pedig így lesz, akkor teljesen megváltozik a tájkép, hamarosan a zöldellő antarktiszi tájhoz is hozzá kell szoknunk. Jelenleg az Antarktisz 0,3 százalékán élnek zöld növények.  • Tippek
  • Árfolyam