Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megint magyar fotósé a NASA nap képe

2017.05.24. 10:30

Néhány napon belül másodszor is magyar fotós képét választotta a NASA a nap képének. Ezúttal Fényes Lóránd a Tű-galaxisról készített gyönyörű fotót. A május 20-án nap képének választott fotóról itt írtunk.

ngc4565 lorand 960

A Tű-galaxis az egyik legnevesebb példája a szélről látszódó spirálgalaxisoknak. Teljesen merőlegesen látunk rá, közvetlenül a ragyogó magra. A neve is innen ered, hiszen vizuálisan egy igen keskeny fénysávként jelenik meg az égbolton.

A galaxis hivatalos neve NGC 4565 galaxis, Bereniké Haja csillagképben találhatjuk meg, a csillagkép által kirajzolt háromszög jobb alsó sarkánál, az Y com közelében. Nagyobb távcsövekben és az asztrofotókon a spirálkarokban található por is felfedezhető.

Fényes Lóránd azt írta nekünk, hogy ez az egyik kedvenc témája és azt tapasztalja, hogy a laikus szemlélőnek is kifejezetten vonzó ez. A képet viharos időjárásban készítette és valójában tesztfotónak készült. Részleteket a fotós honlapján olvashatunk a kép elkészítésének körülményeiről és a használt eszközökről.