Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Mégsem olyan egészséges a kókuszzsír

2017.06.16. 20:57

A kókuszzsír az utóbbi évek egyik feltörekvő hóbortja az egészségesen táplálkozók körében, de amerikai szívspecialisták szerint indokolatlanul, mert tele van telített zsírsavakkal, amelyek növelik a "rossz" koleszterin szintjét a szervezetben – írja a BBC. 

Az American Heart Association nemrégiben frissítette a kókuszzsír fogyasztására vonatkozó ajánlását, és most már az áll benne: a marhahúshoz és a vajhoz hasonló a szervezetre gyakorolt hatása. Szerintük nincsenek komolyan vehető tanulmányok, amelyek alátámasztanák, hogy a kókuszzsír egészséges lenne, hiába árulják gyakran olyan köntösben. 

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a telített zsírsavak túlzott fogyasztása növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A húsfélék és állati eredetű termékek többsége (a halak kivételével) nagyobb részt ilyen zsírokat tartalmaz, míg a növényi olajok kevésbé, ezért azokat általánosságban egészségesebbként tartják számon. Ugyanakkor vannak olyan szakértők is, akik vitatják ezt az elméletet.

Az AHA szerint a kókuszolajban található zsírok 82 százaléka telített, így bár növényi eredetű, összetétele jobban hasonlít az állati zsírokéra, sőt, még túl is tesz rajtuk: a marha- és disznózsírban csak 50 illetve 39 százalékos az arány, a vajban pedig 63 százalékos.