Judit
2 °C
7 °C

Megtalálták az 54. ezred parancsnoki kardját

2017.07.17. 15:49

Több mint 150 év után előkerült az amerikai polgárháború első fekete egységének parancsnoki kardja, amelyet az 1861 és 1865 között zajló konfliktus egyik legfontosabb fegyvereként tartanak számon - írja az MTI. A brit gyártmányú kardot Robert Gould Shaw ezredes vitte csatába, az általa vezetett Massachusetts állambeli önkéntes alakulat, az 54. ezred élén.

Az ezred 1863-ban a dél-karolinai Fort Wagnernél vereséget szenvedett, és maga Shaw is életét vesztette.

A csatáról 1989-ben készült film Az ötvennegyedik hadtest címmel, mások mellett Matthew Broderickkel, Denzel Washingtonnal és Morgan Freemannel a főszerepben. (Frissítés: A film címét tévesen fordították, az egység valójában egy ezred volt. Ez a cikkünkben korábban hibásan szerepelt.)

A fegyver holléte az amerikai polgárháború egyik legnagyobb rejtélye volt. Shaw a fekete bőrű katonákat is tömörítő egységek parancsnokaihoz hasonlóan fehér bőrű volt. Amikor megölték, a konföderációs déliek elvitték a ruháit és a személyes holmijait.

A kardját két évvel később, a háború végét követően megszerezték egy konföderációs tiszttől, és visszaadták az ezredes Bostonban élő szüleinek. Miután Shawnak nem voltak gyermekei, a fegyver végül a testvéréhez, Susanna Minturnhöz került. A nyomok azonban itt véget értek.

Minturn feltehetőleg tinédzser unokájának adta a kardot. A fegyvert végül egy Bostontól északra fekvő ház padlásszobájában találták meg 2016-ban Minturn dédunokái, miután az édesanyjuk halálát követően kitakarították az ingatlant.

A család 2017 elején a Massachusettsi Történeti Társaságnak adta a kardot. A társaság munkatársai ugyan egészen biztosak voltak benne, hogy a Fort Wagnernél használt kard került hozzájuk, mivel a fegyveren az RGS monogram szerepelt, de szükség volt némi kutatásra, hogy alátámasszák a megérzéseiket. Egy kis nyomozással kiderítették, hogy a kard sorozatszáma megegyezik az angol kardkészítő, Henry Wilkinson nyilvántartásában szereplő számmal.

robert-gould-shaw-sword
Fotó: WBZ-TV

A fegyver kicsit kopott, és néhány helyen rozsdás a pengéje. A markolat is viseltes, annak ellenére, hogy Shaw mindössze egy hónappal a halála előtt szerezte, és kétszer ment vele csatába. A kardot valószínűleg egy konföderációs katonatiszt használta a háború fennmaradó részében.

A kardot a héten állítják ki a Massachusettsi Történeti Társaság bostoni épületében, több más, Shawhoz kötődő egyéb tárggyal együtt. A tárlatot szeptemberig kereshetik fel az érdeklődők.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?