16:00, December 09.
Horvátország 2
Brazília 1
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09. ÉLŐ
Hollandia 0
Argentína 0

Baktériumokkal tuningolnak az élsportolók

2017.08.22. 16:03

Természetes doppingszerekre figyeltek fel amerikai kutatók, akik az élsportolók szervezetékben keresték a kimagasló teljesítmény kulcsát. A Hardvard Egyetem kutatói a felfedezésük alapján probiotikus étrendkiegészítőket akarnak kifejleszteni, hogy segíteni tudják a sportolókat a jobb eredmények elérésében és az edzés utáni regenerálódásban.

„Kutatásunk kezdetén arra akartuk keresni a választ, felhasználható-e a genomika arra, hogy megjósoljuk, ki lesz a következő Michael Jordan. De aztán inkább arra kerestük a választ, tudunk-e meríteni Jordan biológiájából és átadni azt másoknak, hogy segítsünk nekik abban, hogy ők lehessenek a jövő Michael Jordanjei” – idézte MTI Jonathan Scheimant, a Harvard Egyetem orvosi iskolájának kutatóját.

A bélbaktériumok segítik az energia-anyagcserét, a szénhidrátok, fehérjék és rostok lebontását, de szerepük van a gyulladásokban és az idegek működésben is.

Ezért gondolták azt a kutatók, hogy a baktériumok, vírusok, gombák speciális koktélja növelheti az állóképességet, segítheti a regenerálódást.

A tanulmány készítői a 2015-ös bostoni maratonon részt vevő 20 futó székletmintáját gyűjtötte egy héten át a verseny előtt és után. A verseny utáni mintákban észrevették, hogy elszaporodott az baktériumtörzs, amelynek éppen a tejsav lebontásában van szerepe. Intenzív edzés után a szervezet az átlagosnál több tejsavat termel, ami az izomzat elfáradását, fájdalmakat okozhat. Ez a baktérium segíthet ennek leküzdésében.

A tejsavbontó baktérium kémcsőben is működött, ráadásul életképes maradt az után, hogy áthaladt egy egér emésztőrendszerén. Most egereket etetnek ezzel a baktériummal, és mérik a tejsavszintet és az egerek fáradékonyságát.

Egy másik tesztben a kutatók összehasonlítottak ultramaratoni futóktól nyert baktériumot olimpikon evezősöktől vett mintákkal. Előbbieknél találtak egy bizonyos baktériumtörzset, amely segít a szénhidrátok, rostok lebontásában, ami kulcsfontosságú 160 kilométer futásnál, ám ez a baktérium nem volt jelen az evezősök szervezetében. Magyarán minden sportágnak egyedi koktélra lehet szüksége.  • Hírek
  • Hírek