Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több mint száz éve nem járt a Földhöz közel akkora aszteroida, mint most

2017.09.01. 22:30

Pénteken éjjel a Földtől 7 millió kilométerre húz el a Florence nevű aszteroida. Bár ez a távolság nagynak tűnik, és emberi léptékben gondolkodva az is - az átlagos Föld-Hold távolság 18-szorosa -, kozmikus méretekben gondolkodva nagyon közel lesz hozzánk. A Florence 4,4 kilométeres, ami igen nagynak számít az aszteroidák között; egy ekkora szikla a becsapódása a Földre civilizációkat elsöprő kataklizmát okozna. A csillagászok pályászámításai szerint a ciklikusan visszatérő objektum 1890-ben volt a Földhöz ennyire közel utoljára, és legközelebb a 2500-as években fog.

Világvégétől tehát nem kell tartanunk, amatőr csillagászok számára viszont ünnepnapot jelent a Florence visszatérése, mert kisebb teljesítményű távcsövekkel is jól megfigyelhető az aszteroida. Ez egyrészt a méretének köszönhető, másrészt annak, hogy a felszíne nagyon jól visszaveri a Nap fényét, így elég fényesen látszik az égbolton. A Florence a beeső napsugárzás 20%-át visszatükrözi, míg a Hold például csak a 12%-át.