Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Rénszarvascsordára gyűjt egy magyar természetfilmes

50
2017.09.12. 14:08

Az Indiegogón gyűjt pénzt Török Zoltán, a Vad Magyarország és a Vidrasors rendezője egy szibériai családnak, hogy húsz szarvassal újra tudják éleszteni a családi hagyományt.

Török több mint tíz évvel ezelőtt, 2005–2006-ban forgatott Szibéria közepén egy nomád evenki család tagjaival, akik a nagypapa, Vlagyimir vezetésével járták a tajgát a család háziasított rénszarvasaival. Az evenkik nem azért tartják a szarvasokat, hogy megegyék őket: az állat a tajgai nomád életmódjukhoz elengedhetetlen közlekedési eszköz.

The last reindeer herders of Evenkia from Wild Tales Productions on Vimeo.

Sajnos, különböző okokból, film végül nem készült az akkor felvett anyagból. Most viszont kiderült, hogy Vlagyimir még életben van, bár időközben megvakult és elvesztette a rénszarvasait, pontosabban rokonai eladták az állatokat, a kapott pénzt meg elitták. Török szeretné folytatni a bő évtizeddel ezelőtt megkezdett filmes munkát, egyben segíteni is akar a családon.

Vlagyimir öt éve egy lányával és annak családjával él az erdőben, tudva, hogy megmaradásuk záloga a hagyományok őrzése, és keményen nyomják az evenki tradíciókat és életstílust. Különben az alternatíva a vodka és depresszió a faluban. Ehhez azonban saját rének kellenek, egy kis csorda az újrakezdéshez. Erre gyűjtünk” – mondta az Indexnek a természetfilmes.

„Immár több mint a harmada összegyűlt annak a pénznek, amely egy rénszarvascsorda megvásárlásához szükséges a nomád evenkik számára. Ha megvan, ezt is megörökítem, és így lesz egy gyönyörű vége is ennek az évtizedes családi sagának” – tette hozzá Török. Az indiegogós kampányból még tíz nap hátravan, a legbőkezűbb támogatót a filmesek magukkal viszik Szibériába az evenkikhez.