Béla
4 °C
15 °C

Üstököst játszik egy exobolygó

2017.09.15. 08:47

Hatalmas "üstököscsóvával" bíró szokatlan exobolygóról (Naprendszeren kívüli bolygót) közölt új adatokat egy nemzetközi kutatócsoport. A Neptunusz-méretű bolygót hatalmas, főként hidrogén tartalmú gázcsóva kíséri, amitől üstökösnek tűnik. A Gliese 436b jelű bolygó nagyon közel kering központi csillaga körül és a csillag intenzív sugárzása miatt elveszíti légköre egy részét, amely hatalmas felhőként egy ideig a bolygó körül marad, írja az MTI.

Amikor a nemzetközi kutatócsoport néhány éve felfedezte a bolygót, még nem tudták megállapítani a csóva nagyságát. Az első megfigyelések az úgynevezett tranzitmódszeren alapultak, vagyis abból szűrtek le következtetéseket, ahogyan a bolygó és "csóvája" elhalad az anyacsillag előtt.

Az, hogy a csillag hosszan elsötétedett, már utalt a bolygó körüli gázfelhő nagy kiterjedésére. Valódi nagyságát és formáját csak elméleti síkon sikerült kiszámítani. Most azonban sikerült jóval közelebb jutni a bolygó megismeréséhez, miután a Hubble űrteleszkóppal ultraibolya tartományban pontosabban megfigyelték azt, közölte csütörtökön a Genfi Egyetem.

A gázfelhő az UV-tartományban fényt nyel el, ezért a kutatók a Gliese 436b-re irányították a Hubble "UV-szemét". Az új elemzésnek köszönhetően David Ehrenreich és Baptiste Lavie genfi kutatók vezetésével a szakértők igazolni tudták a korábbi számításokat és végigkövetni a gázcsóva keletkezését.

A ritka jelenség megismerése segít jobban megérteni, hogyan hat a csillagok intenzív sugárzása a körülöttük keringő exobolygók légkörére. Ehrenreich és kollégái eredményeiket az Astronomy & Astrophysics című szaklapban mutatták be.