Edit
15 °C
29 °C

A földi gravitációval katapultált a NASA kisbolygóvadász űrszondája

2017.09.23. 12:24

A NASA aszteroidakutató űrszondája, az OSIRIS-REx péntek délután megközelítette a Földet, és sikeresen kihasználta a bolygó gravitációját arra, hogy a Bennu kisbolygó felé vezető pályára katapultálja magát – írja az MTI.

A 2016 szeptemberében útjára indított űrszonda az Antarktisz térségében, a chilei Horn-foktól délre, 17 247 kilométer magasságban került legközelebb a Földhöz, ekkor a sebessége másodpercenként 3,778 kilométerre változott.

Teljesen kihasználtuk a földközeli elrepülés emelőhatását arra, hogy jelentősen megváltoztassuk az OSIRIS-REx pályáját, különösen a pálya dőlésszögét

– mondta Rich Burns, a program irányítója a NASA Goddard Űrközpontjában.

Hazahoz belőle egy darabot

Az OSIRIS-REx egy hét éven át tartó programot teljesít, és a tervek szerint 2018 augusztusában érkezik a Bennu közelébe, ahol két éven át felvételeket készít majd a kisbolygó felszínéről, és feltérképezi azt, hogy a szakemberek jobban megértsék a kémiai és ásványi összetételét. Az egymilliárd dolláros küldetésről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Kapcsolódó

Egymilliárd dolláros pacsit adunk egy aszteroidának

Ráadásul egy nitrogénnel működő bolygóközi porszívó is szerepet kap a NASA legújabb küldetésében, melynek egyik vizsgálata egy 116 éves orosz ötletet igazolhat. Pár hét múlva indul az OSIRIS-REx szonda küldetése.

Ha minden jól megy, mintát is fog venni a napenergiával működő űrszonda: 2020 júliusában fogja három másodpercre megközelíteni az aszteroida felszínét, és egy robotkar segítségével megpróbál legalább 60 gramm kőzettörmeléket begyűjteni. 2021 márciusában hagyja el a Bennu térségét, hogy 2023 szeptemberében a kőzetmintákat szállító kapszulája hatmilliárd kilométeres űrutazás után visszatérjen a Földre.

A NASA szerint a Bennu kőzeteinek elemzése segítheti a tudósokat abban, hogy jobban megértésék a Naprendszer több mint 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulását. A kutatók a kisbolygó pontos útvonalát is meg akarják határozni, hogy választ kapjanak arra, mekkora az esélye annak, hogy a kisbolygó 2182-ben a Föld közelében haladva összeütközik a bolygónkkal.

Az 500 méter átmérőjű Bennu kisbolygó minden hatodik évben elhalad a Föld mellett, mivel a bolygónkhoz hasonló távolságban kering a Nap körül.