Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Sose volt még ilyen kicsi a téli jég az Antarktisznál

2017.09.28. 08:38

Idén volt a legkisebb a déli sarki tengeri jég téli kiterjedése a műholdas megfigyelések kezdete óta – közölték kutatók egy ausztráliai nemzetközi konferencián. Szeptember 12-én jegyezték fel a legkisebb, 18,013 millió négyzetkilométernyi téli jégkiterjedést az Antarktisz térségében – írja az MTI.

Jan Lieser, az Antarktiszi Klíma- és Ökológiai Kutatóközpont munkatársa hangsúlyozta, hogy három éve még soha nem látott méretűre hízott télen a déli sarki tengeri jég kiterjedése. "Úgy tűnik, hogy idén mindkettő, a nyári minimum és a téli maximum jégkiterjedés is rekord alacsony volt az Antarktisz térségében" Március elsején a nyári tengeri jég kiterjedése 2,075 millió négyzetkilométer volt.

A ausztráliai Hobartban folyó nemzetközi konferencia résztvevői megvitatják, hogyan lehetne javítani a navigációs szolgáltatásokat a térségben. Az egyre kiszámíthatatlanabbá váló jégviszonyok sok fejfájást okoznak az Antarktiszon dolgozó tudományos köröknek és a nekik utánpótlást szállító cégeknek. Sokkal megbízhatóbb térképezési és előrejelzési módszerekre van szükség ilyen körülmények között.

Miközben a jégkiterjedésben gyorsan zajló változások mennek végbe, egyre több kereskedelmi hajó jelenik meg a térségben. Tavaly 50 tengerjáró 35 ezer utast vitt a fagyott kontinensre. "Az elmúlt években számos magán- és kereskedelmi hajót láttunk az antarktiszi jégben elakadva, ami költséges mentési munkálatokat tett szükségessé, és hátráltatta a térségben folyó tudományos kutatásokat" – mondta Lieser.