Gyula
8 °C
21 °C

Napi egymillió őshonos madarat ölnek meg a macskák

2017.10.04. 13:10

Naponta több mint egymillió őshonos madarat ölnek meg Ausztráliában a vadon élő és a házimacskák – írja az MTI.

A vad macskák 316 millió, a házimacskák pedig 61 millió madarat ölnek meg évente az országban, ezek 99 százaléka őshonos madár – derül ki ausztrál kutatóknak a Biological Conversation szaklapban megjelent tanulmányából. Az eredmények 200 különböző tanulmány eredményeinek elemzésből származnak. Ez az első egész országra kiterjedő kutatás, amely a macskák Ausztrália madárvilágára gyakorolt hatását vizsgálja.

"Mindenki tudja, hogy a macskák megölik a madarakat, de ez a tanulmány megmutatja, hogy országos szinten milyen meghökkentő mértékű ez a zsákmányejtés, és hozzájárulhat sok faj egyedszámának csökkenéséhez" – mondta John Woinarski, a Charles Darwin Egyetem kutatója.

A legtöbb madarat Ausztrália belső, száraz területeinek távoli vidékein vadásszák a macskák: évente akár 330 madarat ölnek meg négyzetkilométerenként. A kutatók szerint a macskák 338 őshonos, köztük 71 veszélyeztetett madárfaj egyedeit fogyasztják, ez csaknem fele az őshonos fajoknak.

Vadon élő macskák megtalálhatóak Ausztrália szárazföldi területeinek több mint 99,8 százalékán, a teljes populáció 2,1 és 6,3 millió között változik. Ők jóval nagyobb arányban illesztik bele étrendjükbe a madarakat, mint más ragadozó emlősök.

Ahogy a problémát korábban bemutató cikkünkben írtuk, az Egyesült Államok fajaira nézve is a szabadon mászkáló házi macskák jelentik az egyik legnagyobb veszélyforrást: a kutatók becslése szerint a cicák évente 1,4-3,7 milliárd madarat és 6,9-20,7 milliárd emlőst pusztítanak el.

Kapcsolódó

A macskák tömeges kihalási hullámot okoznak

Legalább 63 faj kihalásában játszottak aktív szerepet a cicák.