Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Hová tűntek a repülő rovarok?

2017.10.19. 13:45

Német kutatók szerint eltűnt a repülő rovarok 76 százaléka a német nemzeti parkokból. A szakértők a rovarirtó szerek elterjedésével magyarázzák a csökkenést.

A lepkék és méhek számának tömeges csökkenése Európában és Észak-Amerikában régóta közismert a kutatók előtt, de az összes repülő rovar számának csökkenését most először vizsgálták Németországban 1989 óta.

A repülő rovarok ilyen óriási arányú csökkenése ilyen nagy területen még nyugtalanítóbb felfedezés.

– mondta Hans Kroon, a hollandiai Radboud Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. 

A rovarok fontos beporzók, így a tápláléklánc kulcsfontosságú részei. A madarak és a kisebb élőlények számára élelemként is szolgálnak.

A kutatók a tanulmányukhoz ragacsos csapdákat használtak rovarok összegyűjtéséhez 63 német természetvédelmi területen, Észak-Rajna-Vesztfália, Rajna-Pfalz és Brandenburg tartományokban. Megmérték a tömegüket, és dokumentálták az évek során végbement változásokat. Végül megállapították, hogy

27 év alatt az átlagos csökkenés 76 százalék volt; nyáron még nagyobb: 82 százalék.

A kutatók nem állapították meg pontosan a csökkenés okait, de arra figyelmeztettek, hogy a természetvédelmi területeket mezőgazdasági térségek övezik, és a rovarirtó szer lehet az oka a rovarok pusztulásának.

Mivel az egész ökoszisztéma függ a rovaroktól mint beporzóktól és élelemforrástól, ezért teljesen új fénybe kerül tömeges csökkenésük. Kevesebb olyan dolgot kell tennünk, amelyről tudjuk, hogy negatív hatással van, ilyen a rovarirtók használata. Keményen dolgoznunk kell azért is, hogy kiterjesszük a természetvédelmi területeket és csökkentsük az olyan természetvédelmi térségek számát, amely mezőgazdasági területekkel határos.

– mondta Kron.

(MTI)  • Vennék
  • Hírek