Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Kapcsolatot találtak a paracetamol és az ADHD között

2017.10.30. 11:45

Aki a terhessége során hosszú ideig szed valamilyen paracetamol hatóanyagú gyógyszert, annál kétszer nagyobb a kockázata annak, hogy a gyermekénél később figyelemzavaros hiperaktivitás (ADHD) forduljon elő - állapította meg egy tanulmány, amit a Pediatrics című tudományos lapban tettek közzé a Norvégiai Közegészségügyi Intézet kutatói. 

A lázas, fájdalmaktól szenvedő nőknek nem kell tartózkodni a paracetamol alkalmi használatától, de hosszabb használat esetén érdemes tanácsot kérni egy orvostól

- ezt javasolta Eivind Ystrøm, a tanulmány vezető szerzője a CNN cikke szerint. A hosszabb használat alatt a tudós 29 vagy több napra gondolt.

A tanulmány megállapításait a Norvégiában 95 242 anyukáról, 75 217 apukáról és 112 973 gyermekről 1999 és 2009 között begyűjtött információkra alapozták. A vizsgált gyermekek közt 2246 volt figyelemzavaros. A nőket a terhességük 18. hetében esedékes ultrahangos vizsgálaton vonták be a kutatásba, önkéntes alapon.

A nők 47 százaléka szedett paracetamolt tartalmazó gyógyszert, 27 százalékuk egy trimeszterben, 16 százalék két trimeszterben, 4 százalék mindhárom trimeszterben.  Aki 29 napnál hosszabb ideig szedett ilyen gyógyszereket, annál a kutatók 220 százalékkal magasabb kockázatot találtak az ADHD kialakulására. Érdekes módon azon apukáknál, akik a fogantatás előtt 29 vagy több napon át szedtek paracetamolt, szintén kétszeres volt a gyermeknél az ADHD kialakulásának kockázata.

Csakhogy van itt még egy kis bökkenő: Ystrøm és munkatársai is arra a következtetésre jutottak, hogy

nincs bizonyíték a gyógyszer és az ADHD kialakulása közötti ok-okozati összefüggésre.

Emiatt további, erre vonatkozó vizsgálatok elvégzését sürgetik. Más kutatók azonban, akik nem vettek részt a kutatásban, a vizsgálatok pontatlanságára hívták fel a figyelmet. Például nem volt pontos annak megállapítása, hogy  az ADHD-ban szenvedőként megjelölt gyermekek valóban ebben a kórban, és nem valami hasonlóban szenvedtek. Azt is hiányolták, hogy a kutatók nem vizsgálták a beszedett paracetamol mennyiségét, és csak a résztvevők bemondása alapján mérték a gyógyszerszedési szokásokat, nem vizsgáltak biomarkereket.

Mindezek alapján nagyon úgy tűnik, hogy szükség lenne a témában további - sokkal alaposabb - kutatásra, hogy a mért adatokból tudományosan megalapozott következtetéseket lehessen levonni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek