Három jelölt küzd az Év Rovara címért

2017.11.07. 13:50

Idén is három faj küzd az Év Rovara címért a Magyar Rovartani Társaság kampányában, és ezúttal a vizes élőhelyek megőrzésére, védelmére igyekeznek felhívni a figyelmet.

Közönséges keringőbogár

Első jelöltjük a tavak felszínén látható közönséges keringőbogár. Ennek a mindenre elszánt ragadozónak Magyarországon kilenc faja él, csapatokban vadásznak a vízbe esett rovarokra.

Különleges képességük: teljesen kettéosztott szem, melynek egyik fele csak a víz alól, másik fele a víz levegőből érkező ellenséget látja, de pont a víztükör, amin közlekednek, kiesik a látómezejükből. Ezt a síkot a legapróbb rezdüléseket is megérző csápjaikkal szondázzák.

Óriás-szitakötő

Közismert és közkedvelt ragadozó faj, zsákmányukat a levegőben kapják el, hogy erős rágójukkal darabokra aprítsák őket. Több tízezer egységből álló összetett szemüknek nem túl jó a felbontása, viszont sokkal pontosabban érzékeli a mozgást, mint az emberi szem.

ev rovara 2018 jeloltek egyben2

Különleges képességük: két pár szárnyukat külön-külön mozgatják, és emiatt lenyűgöző mutatványokra képesek, egy helyben lebegni és hátrafelé repülni is tudnak.

Tavi molnárpoloska

Kerti medencékben és tavak felületén is hatalmas bulit csapnak ezek a tévesen vízipókként ismert aprócska rovarok. Gerinctelenekkel táplálkoznak, karmos első lábaikkal fogják el azokat, és a szipókájukkal fogyasztják el a prédát. Érdemes tudni, hogy a szúnyogokat és azok lárváit is szívesen megeszik.   

Különleges képességük: a víz felületi feszültségét használják ki, hogy karcsú lábaikkal egy helyben állva is a víz felszínén maradjanak.

A jelöltek részletesebb bemutatója és a szavazófelület a Természettudományi Múzeum blogján megtalálható.  • Hírek
  • Hírek