Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lángra lobbantott kiselefánt menekül az év legmegrázóbb természetfotóján

poty open biplab-hazra dsc 5538 c (1)
2017.11.07. 19:39

Sokkolóan szomorú fotó kapott kiemelést az indiai Sanctuary magazin fotópályázatán, ami az ország legrangosabb természetfotós elismerése. A képen két elefánt - egy nőstény és a borja - lángok között menekülnek keresztül egy úton, a háttérben, mögöttük emberek csoportja rohan a megriadt állatok elől. 

A nőstény előre hajtott fülekkel szalad, a lábaival valamilyen égő tárgyat taposva, ami telibe kaphatta a mögötte haladó elefántot is. Az állat körül két másik égő tárgy is látható, amit feléjük hajított az előlük menekülő tömeg.

A képpel az elefántok és az emberek között kiélesedő konfliktusra akarják felhívni a figyelmet, Nyugat-Bengálban, az ország keleti felén ugyanis napi szinten alakulnak ki véres - gyakran végzetes összecsapások a vadon élő elefántok és a természethez közel élő falusiak között. 

Az ázsiai elefántok teljes populációjának hetven százaléka él ezen a környéken, természetes élőhelyük viszont rohamléptekben tűnik el a mezőgazdaság terjeszkedése miatt. A vándorló állatok egyre gyakrabban kényszerülnek a falvak közelébe, és károkat okoznak a gazdáknak, akik barbár módszerekkel próbálják elűzni az állatokat a birtokaikról.

Mindennaposak ezek az összetűzések, a helyiek csoportokba verődve, fegyverekkel és tűzzel próbálják elriasztani az állatokat, és előfordul, hogy a menekülő állatok eltapossák, vagy súlyosan megsebesítik az őket üldöző embereket. Egy ilyen akció alkalmával készült a fenti fotó is. 

"A férfiak gúnyos kiáltások közepette menekültek el, a  borjú visított futás közben. Ezek az okos, nyugodt és rendkívül szociális állatok évszázadok óta vándorolnak ezen a kontinensen, ahol ma a pokol vár rájuk." - emlékszik vissza a képet készítő fotós, Biplab Hazra.