Judit
3 °C
7 °C

Már megint nő a szén-dioxid kibocsátása

2017.11.13. 15:32

Idén két százalékkal nőhet a világ széndioxid-kibocsátása az előző évhez képest, és az összes kibocsátás 28 százalékáért, valamint a növekedésért is Kína a felelős – írja a Phys.org tudományos lap.

Ez a kellemetlen hír olvasható a 2017 Global Carbon Budget című tanulmányban, melyet a bonni klímakonferencián jelentettek be, és a Nature Climate Change című tudományos lapban publikáltak.

Három évig sikerült tartani a szintet.

Az emberi tevékenységből származó globális kibocsátás várhatóan 41 milliárd tonna lesz 2017 végéig, ami azt jelenti, hogy kifutunk az időből, a globális hőmérséklet növekedését nem tudjuk 2 Celsius-fok alatt tartani.

Kína kibocsátása idén várhatóan 3,5 százalékkal nő, mert az országban idén 3 százalékkal nőtt a szénalapú energiatermelés. Ennek oka a vártnál nagyobb ipari növekedés, és az, hogy a kevés csapadék visszafogta a vízerőművek teljesítményét. Indiában eközben 2 százalékra mérséklődhet a kibocsátás növekedése az előző évtizedben mért 6 százalékos átlaghoz képest, a kormányzati beavatkozásnak hála.

Az Egyesült Államok  a becslések szerint 0,4 százalékkal tudja idén csökkenteni a kibocsátását. Az Európai Unió nagyjából 0,2 százalékkal, ami azért nem jó hír, mert a múlt évtized átlaga mínusz 2,2 százalék volt. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?