Oumuamua nevet kapott az idegen aszteroida

2017.11.17. 15:56

Felfedezése helye után hawaii nevet kapott a csillagközi űrből érkezett első ismert aszteroida, az 'Oumuamua annyit tesz, hogy  "elsőként érkező távoli üzenet" - írja az MTI. Az aszteroidát Rob Weryk fedezte fel egy Mauin lévő csillagvizsgáló segítségével.

Sebességéből és röppályájából következtettek arra a kutatók, hogy egy másik csillag körüli bolygórendszerből érkezett. Weryk és munkatársai észrevették, hogy nagyon gyorsan halad - elég gyorsan ahhoz, hogy ellenálljon a Nap gravitációs erejének -, ráadásul egy nagyon excentrikus röppályán.

A tudósok szerint az 'Oumuamua külső jellegzetességei távoli eredete ellenére is nagyon ismerősek. Mérete, tengely körüli forgása és vöröses színe hasonlatossá teszi a Naprendszer aszteroidáihoz. Nagyjából 180-szor 30 méteres - áll az Astrophysical Journal Letters című szaklapban megjelent tanulmányban.

Ha más csillagok körül hasonlóképpen formálódnak a bolygók, mint a Naprendszerben, akkor várhatóan több 'Oumuamua-méretű objektum is kilökődhet a folyamat során - vélik a tudósok.

Az aszteroida jóval formálisabb elnevezése az égitestek elnevezéséért felelős Nemzetközi Csillagászati Egyesület (IAU) által adott 1I/2017 U1. Az I az interstellar, azaz csillagközi jelzőre utal. Az 'Oumuamua az első objektum, amely nevében az I betűt viseli.  • Biztosítás