Klotild
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Elvégezték az ötszázadik szívátültetést Magyarországon

2017.11.21. 13:18

Elvégezték az ötszázadik szívtranszplantációt Magyarországon a Semmelweis Egyetemen (SE), a műtéttel egy végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő 24 éves férfi életét mentették meg – írja az MTI.

December 3-án lesz 50 éve, hogy ezt az eljárást alkalmazzák a világ kardiológiai centrumaiban. Magyarországon pedig 25 éve, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján végezték el az első sikeres hazai szívtranszplantációt – írja közleményében az egyetem. Mint írták, az ötszáz műtét közös érdem a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézettel, ahol többek között a gyerek szívtranszplantáció is zajlik, és ahol az elmúlt évek során az 500-ból 45 ilyen beavatkozás történt.

Merkely Béla, az SE klinikai rektorhelyettese az utóbbi évek eredményei közül kiemelte, hogy létrehoztak egy transzplantációs intenzív osztályt, Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz, és elindult a nemzetközi szintű műszívprogram is. Mindezeknek, illetve a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán végrehajtott infrastrukturális fejlesztésnek is köszönhető, hogy

az elmúlt öt évben annyi szívtranszplantációt végeztek a klinikán, mint az azt megelőző húsz évben együttvéve;

csak tavaly 51, míg idén eddig 46 ilyen magas technikai igényű, összetett feladatot hajtottak végre. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika az európai centrumok rangsorában a második, és világviszonylatban is benne van az első tízben.

A sikeres felnőtt szívátültetési program feltétele a megfelelő humánerőforrás: a szívátültetés előkészítésében, a műtét elvégzésében és az utókezelésben tizenhat kardiológusnak, nyolc szívsebésznek, hat aneszteziológusnak és nem utolsó sorban több mint hatvan fő szakasszisztensnek van meghatározó szerepe. Munkájuk eredményeként a szívátültetés a magyar egészségügy sikerágazata lett – mondta a rektorhelyettes.

A világ első sikeres szívátültetését Christiaan Barnard sebész hajtotta végre a dél-afrikai Fokvárosban, 1967. december 3-án. Az első sikeres magyar szívátültetést 1992. január 3-án végezte el Szabó Zoltán professzor a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinikáján. 2008. október 8-án idősebb Hartyánszky István professzor elvégezte az első sikeres gyermek szívátültetést Magyarországon, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben.