Bill Gates nagyon rendes, kölcsönadja az olaszoknak a da Vinci-kódexet

codex 1A
2017.11.27. 15:33

Leonardo da Vinci (1452-1519) tudományos kéziratainak gyűjteménye, a Leicester-kódex több mint húsz év után visszatér Olaszországba, közölte a firenzei Uffizi Képtár igazgatója. Eike Schmidt elmondta, hogy a világhírű kéziratot jövő októberben az Uffiziben állítják ki da Vinci születésének 500. évfordulójának 2019-es ünnepi rendezvényei előtt.

A kódexet jelenlegi tulajdonosa, Bill Gates, a Microsoft alapítója adja kölcsön az Uffizinek 2019 januárjáig, írja az MTI.

"Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Leonardo-ünnepségeket ezzel a rendkívüli kiállítással kezdhetjük" – idézte Schmidt szavait az ANSA hírügynökség. Firenzében utoljára 1982-ben volt a kódex, akkor a Palazzo Vecchióban állították ki az akkori tulajdonos, Armand Hammer jóvoltából.

A kódex 18 nagy, kettéhajtott ívből áll, az ívek mindkét oldalára írt a szerző, így lett 72 oldalas a kötet. Története során összefűzték a lapjait, a kiállításokon azonban külön-külön mutatják be őket.

A 30-szor 22 centiméteres oldalakra Leonardo olaszul, jellegzetes, jobbról balra haladó tükörírással jegyzetelte gondolatait geológiáról, paleontológiáról, mechanikáról és csillagászatról, számos rajzzal illusztrálva.

Thomas Coke, Leicester grófja 1719-ben vásárolta a kéziratot Guiseppe Ghezzitől, aki egy római ház régi könyvei között találta meg. 1980-ban a már említett Armand Hammer, olajmágnás és szenvedélyes műgyűjtő vásárolta meg az értékes kéziratot a Christie's aukcióján, melyre a névadó Leicester család bocsátotta a kódexet. A milliárdos halála után ismét elárverezték.

Bill Gates 1994-ben vásárolta meg a kódexet 30,8 millió dollárért (mai árfolyamon mintegy 13 milliárd forint) a Christie's árverésén, ezt követően többször is kölcsönadta kiállításokra.  • Bérelnék
  • Bankszámla