Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Háromezer éves erőd rejtőzött a legnagyobb török tóban

2017.12.04. 09:17

Kivételes, időszámításunk előtti 8-7 századi erődítmény falaira bukkantak meg török búvárrégészek egy tóban. Az ország keleti részén, Van tartományban található Van-tó felszíne alatt rejtőző ősi maradványokról csak a szóbeszéd járta, de az archeológusok és múzeumi szakemberek többsége szerint ezek nélkülöztek minden alapot, és ezért nem tartották kutatásra érdemesre a tó mélyét.

Máshogy gondolta ezt Van Yüzüncü, a Yıl Egyetem egyik régésze, és Bitlis tartomány kormányzójának támogatásával expedíciót szervezett a legnagyobb török tóhoz, és a Tahsin Ceylan vezette búvárcsapat őt igazolta: jókora kövekből rakott falakat találtak a tó mélyén. A kutatók szerint a falak egy háromezer éves erődítmény részei lehettek, amit Urartu lakói emeltek.

A Van Birodalomként is emlegetett vaskori civilizáció idején az iráni határhoz közeli krátertó tükre sokkal alacsonyabban volt, de az elmúlt évezredek alatt több száz méterrel megemelkedett, így kerülhettek víz alá az urartui vár maradványai. Az emelkedő vízszint a környező nagyobb falvakat és kisebb településeket is elpusztította, az itt élőket elvándorlásra kényszerítve.

Azt egyelőre nem tudják a régészek, hogy a most megtalált 3-4 méternyi fal mekkora komplexumnak a része, rengeteg minden lehet még az iszap alatt. A feltárást mindenesetre folytatják, amint kiderítik merre érdemes tovább folytatni a munkát.