Mesterséges intelligencia segítségével fedezte fel a mi naprendszerünk mását a NASA

fig5-stacked-90ss planets-callouts
2017.12.14. 19:44 Módosítva: 2017.12.15. 14:46

A Google által fejlesztett mesterséges intelligenciával és a Nap körül keringő Kepler űrtávcsővel felfedezett egy, a mienkhez hasonlóan 8 bolygóból álló naprendszert a NASA. Eddig úgy hittük, hogy a mi rendszerünkben található a legtöbb bolygó, ez az első bizonyíték arra, hogy létezik másik, szintén 8 bolygóból álló naprendszer. A Kepler-90-nek elnevezett csillag, amely körül a bolygók keringenek, 2545 fényévre van a Földtől.

"A Kepler-90 csillagrendszer a mi naprendszerünk kicsinyített mása. Kisebb bolygók vannak belül, a nagyobb bolygók kívül, csak minden közelebb van egymáshoz" – mondta Andrew Vanderburg, a NASA egyik kutatója.

A NASA a sajtótájékoztató előtt közleményben tudatta, hogy a Kepler űrtávcső kutatási módszereit kombinálták a Google mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztéseivel, ezzel a tanulásra képes rendszerrel analizálták az űrtávcső által gyűjtött adatokat. 

Eddig a Kepler úgy fedezett fel bolygókat, hogy új adatokat gyűjtött be. Most viszont arról van szó, hogy a korábban összegyűjtött információkra engedték rá a mesterséges intelligenciát, és így bukkantak rá olyan, korábban észrevehetetlennek hitt mintázatokra, amikből ki tudták következtetni a bolygók létezését.

A Kepler-90 rendszer központi csillagához közel keringő öt bolygó pályája összehasonlítva a Naprendszer belső bolygóinak pályájával
A Kepler-90 rendszer központi csillagához közel keringő öt bolygó pályája összehasonlítva a Naprendszer belső bolygóinak pályájával
Fotó: Wendy Stenzel / NASA/Ames Research Center

Tehát a NASA-nál gyakorlatilag megtanították egy programnak, hogyan kell hatalmas adathalmazok között bolygókra utaló mintákat találni, és ezekből a felfedezésekből hogyan lehet tanulni, és még újabb bolygókat felfedezni.

"Jól gondoltuk, hogy érdekes felfedezések bújhatnak meg a Kepler adatai között, amik arra várnak, hogy a megfelelő eszközzel kiemeljék őket"

– mondta erről Paul Hertz, a NASA asztrofizikai részlegének igazgatója.

A Kepler-90 rendszert már korábban ismerték, de eddig kevesebb bolygót találtak meg benne. A bolygóinak mindegyike közelebb van a csillagához, mint mi a Naphoz, ezért azok többségük túl forró az élet kialakulásához, ilyen a most felfedezett 8. bolygó is, a Kepler-90i, amelynek felszínén nagyjából 430 Celsius-fok van.

A mostani felfedezésnek egyébként van magyar szála is: a Kepler-90 rendszer és a mi naprendszerünk közötti hasonlóságot már 2014-ben észrevette egy kutatócsoport melynek van egy magyar tagja is, Csizmadia Szilárd, a Német Lég- és Űrkutatási Központ Bolygókutató Intézetének tudományos munkatársa. Levelében Csizmadia azt írta az Indexnek, hogy

A mostani felfedezés az eddig is a Naprendszerre legjobban hasonlító bolygórendszert - a nyolcadik bolygó felfedezésével - még közelebb hozta hozzánk hasonlóságban, és a legnagyobb izgalom a felfedezéshez használt technikában van.

A felfedezéshez használt Kepler űrtávcsőt 2009-ben lőtték fel, azóta exobolygók, azaz a mi naprendszerünkön kívüli bolygók után kutat. Fellövése előtt nem lehetett tudni, hogy a mi rendszerünkön kívül mennyire gyakoriak a bolygók. Azóta a NASA már rengeteg távoli bolygót fedezett fel, a kutatók úgy hiszik, hogy szinte minden egyes csillaghoz tartozik legalább egy bolygó.

Nyitókép: a Kepler-90 rendszere a mi Naprendszerünkkel összehasonlítva (NASA/Ames Research Center/Wendy Stenzel)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás