Gyula
7 °C
20 °C

Az Angelina Jolie-gén nem rontja a mellrákos nők túlélési esélyeit

2018.01.12. 13:15

Helyesbítés: a cikk korábbi verziója félrevezető és a kutatási eredményeket roszul értelmező címmel jelent meg, amiért ezúton kér elnézést a hírszerkesztő, egyben megköszönve az erre figyelmeztető  olvasók jelzéseit.*

A mellrákkal kezelt fiatal nők túlélési esélyei azonosak, akár hordozói a BRCA gén mutációjának, akár nem, írja az MTI a BBC-re hivatkozva. A BRCA1 és BRCA2 génmutációk négy-nyolcszorosára növelik a mellrák kockázatát. Kutatók 2733 brit nőt adatait elemezve azt állapították meg, hogy a mindkét mellet eltávolító műtét nem javította a mutációt hordozó nők tízéves túlélési esélyeit.

A BRCA gént Angelina Jolie-génnek is nevezik, miután a színésznő a nyilvánosság elé tárta, hogy mindkét mellét eltávolíttatta, amikor kiderült, akár 87 százalék esélye is lehet, hogy daganata alakul ki. A gén mutációi a petefészek-, a prosztata- és a mellrákkal függnek össze.

A Lancet Oncology brit szaklapban megjelent tanulmány 2733 18-40 éves nőt vizsgált, akiket az ország 127 kórházában mellrákkal kezeltek 2000 és 2008 között. Tizenkét százalékuk hordozta a BRCA génmutációt. A pácienseket tíz éven át kísérték figyelemmel.

A vizsgált időszakban 651-en haltak meg mellrákban. A génmutáció hordozói ugyanolyan eséllyel élték túl a kórt két, öt és tíz évig, mint akik nem hordozták a gént. Sem a testtömegindex, sem az etnikum nem játszott ebben szerepet.

A BRCA génmutáció hordozóinak egyharmada távolíttatta el mindkét mellét, ám ez a tanulmány szerint nem növelte a tízéves túlélés esélyét.

"Gyakran ajánlják fel a kettős melleltávolító műtét lehetőségét azoknak a nőknek, akiknél a mellrákot korai szakaszában diagnosztizálták és a BRCA gén hordozói. Eredményeink azonban azt mutatják, nem kell azonnal elvégezni az operációt a többi kezeléssel párhuzamosan" – foglalta össze Diana Eccles, a Southamponti Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

A kettős melleltávolítás hosszabb távon, két-három évtizeddel az első diagnózis után még mindig időben elvégezhető, hogy csökkentse a kór kiújulásának kockázatát.

*A korábbi cím úgy szólt, hogy "Elhamarkodottan döntött Angelina Jolie amikor eltávolíttatta melleit". Ezzel szemben a fentebb ismertetett tanulmány eredményei nem vonatkoztathatók az ismert színésznő esetére, ő ugyanis nem azért távolítatta el a melleit, mert mellrákos, és jobb túlélési esélyeket szeretett volna, hanem mert hordozza azt a gént, ami alapján majdnem 90% az esélye, hogy mellrákos lesz. Viszont így, hogy levetette a melleit, nem lesz mellrákos.