Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Angelina Jolie-gén nem rontja a mellrákos nők túlélési esélyeit

2018.01.12. 13:15

Helyesbítés: a cikk korábbi verziója félrevezető és a kutatási eredményeket roszul értelmező címmel jelent meg, amiért ezúton kér elnézést a hírszerkesztő, egyben megköszönve az erre figyelmeztető  olvasók jelzéseit.*

A mellrákkal kezelt fiatal nők túlélési esélyei azonosak, akár hordozói a BRCA gén mutációjának, akár nem, írja az MTI a BBC-re hivatkozva. A BRCA1 és BRCA2 génmutációk négy-nyolcszorosára növelik a mellrák kockázatát. Kutatók 2733 brit nőt adatait elemezve azt állapították meg, hogy a mindkét mellet eltávolító műtét nem javította a mutációt hordozó nők tízéves túlélési esélyeit.

A BRCA gént Angelina Jolie-génnek is nevezik, miután a színésznő a nyilvánosság elé tárta, hogy mindkét mellét eltávolíttatta, amikor kiderült, akár 87 százalék esélye is lehet, hogy daganata alakul ki. A gén mutációi a petefészek-, a prosztata- és a mellrákkal függnek össze.

A Lancet Oncology brit szaklapban megjelent tanulmány 2733 18-40 éves nőt vizsgált, akiket az ország 127 kórházában mellrákkal kezeltek 2000 és 2008 között. Tizenkét százalékuk hordozta a BRCA génmutációt. A pácienseket tíz éven át kísérték figyelemmel.

A vizsgált időszakban 651-en haltak meg mellrákban. A génmutáció hordozói ugyanolyan eséllyel élték túl a kórt két, öt és tíz évig, mint akik nem hordozták a gént. Sem a testtömegindex, sem az etnikum nem játszott ebben szerepet.

A BRCA génmutáció hordozóinak egyharmada távolíttatta el mindkét mellét, ám ez a tanulmány szerint nem növelte a tízéves túlélés esélyét.

"Gyakran ajánlják fel a kettős melleltávolító műtét lehetőségét azoknak a nőknek, akiknél a mellrákot korai szakaszában diagnosztizálták és a BRCA gén hordozói. Eredményeink azonban azt mutatják, nem kell azonnal elvégezni az operációt a többi kezeléssel párhuzamosan" – foglalta össze Diana Eccles, a Southamponti Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

A kettős melleltávolítás hosszabb távon, két-három évtizeddel az első diagnózis után még mindig időben elvégezhető, hogy csökkentse a kór kiújulásának kockázatát.

*A korábbi cím úgy szólt, hogy "Elhamarkodottan döntött Angelina Jolie amikor eltávolíttatta melleit". Ezzel szemben a fentebb ismertetett tanulmány eredményei nem vonatkoztathatók az ismert színésznő esetére, ő ugyanis nem azért távolítatta el a melleit, mert mellrákos, és jobb túlélési esélyeket szeretett volna, hanem mert hordozza azt a gént, ami alapján majdnem 90% az esélye, hogy mellrákos lesz. Viszont így, hogy levetette a melleit, nem lesz mellrákos.