Klotild
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

A bikram nem hatásosabb a klasszikus jógánál

2018.01.22. 18:49

A bikram, vagyis a túlfűtött teremben végzett jóga nem egészségesebb a klasszikus jógánál egy friss amerikai kutatás szerint - írja az MTI. 

A bikram jóga gyakorlói 40 Celsius-fokra felfűtött, 40 százalékos páratartalmú teremben hajtanak végre 26 jógapozíciót. Közkedveltsége ellenére keveset lehetett tudni arról, hogyan hat az egészségre, még kevesebbet arról, hogy a forróság fokozza-e a jótékony hatást, ami mellett úgy szoktak nem túl meggyőzően érvelni, hogy a kardot is fel kell hevíteni mielőtt kovácsolják. 

Az Experimental Physiology című szaklapban közölt kutatás az első, amely megvizsgálta a hőség szerepét a bikram jógában, és azt állapították meg, hogy a felfűtött teremnek nincs köze a vérkeringés javulásához.

A Texasi Állami Egyetem és az austini Texasi Egyetem kutatói kimutatták, hogy a bikram jóga javíthatja az érfalak minőségét, ami a szívbetegségek megelőzésében játszik szerepet.

Azt is megállapították, hogy lassíthatja az érelmeszesedést, amely szívrohamhoz vagy agyvérzéshez is vezethet. Azonban az is kiderült a tanulmányból, hogy ezek a hatások normális szobahőmérsékleten is elérhetők.

A vizsgálatban 80 felnőtt vett részt, az egészségi szűrések után véletlenszerűen három csoportba osztották őket: egy csoport bikramra, a másik szobahőmérsékleten végzett ugyanolyan jógára járt, a harmadik volt a kontrollcsoport, ők nem jógáztak.

 A résztvevők 12 héten át jártak heti három, 90 perces jógaórára.

"A vizsgálat azt az új eredményt hozta, a jógázásnak a keringésre gyakorolt hatásában nem játszik szerepet, hogy milyen hőmérsékleten gyakorolják" - összegezte Stacy D. Hunter, a szerzők egyike.