Olivér
5 °C
8 °C

Megint közelebb került az emberiség a végső pusztuláshoz

2018.01.25. 18:44

Csütörtökön újra közelebb került az emberiség a végső pusztuláshoz, egy perccel előrébb mozdította ugyanis az atomtudósokból, köztük több Nobel-díjasból álló testület a Végítélet órájának (Doomsday Clock) mutatóját – írja az USA Today.

Sorozatban az idei volt a második év Donald Trump amerikai elnökké választása, 2016 óta, hogy a tudósok előrébb állították a végítélet óráját. Tavaly három percről két és fél percre közelítették a mutatót, most ezen faragtak még 30 másodpercet.

A szakértők a mostani változtatást a 

  • politikusoknak a nukleáris háború veszélyére adott elégtelen válaszával,
  • a feszült orosz-amerikai kapcsolattal,
  • a dél-kínai-tengeri viszályokkal
  • és egyéb, például az éghajlat-változással kapcsolatos tényezőkkel indokolták.

Emellett a diplomácia erodálódását is kiemelték a Trump-elnökség alatt, álláspontjuk szerint ez ugyanis gúnyolódássá silányult, ami csak tovább ront a biztonsági helyzeten.

Az "órát" 1947 óta tartja fenn egy 1945-ben chicagói atomtudósok által alapított szervezet, a jelenlegi helyzet pedig eddig az egyik legsúlyosabb, két percre ugyanis legutóbb 1953-ban, a hidrogénbomba-kísérlete első napjaiban volt a mutató az éjféltől, azaz az apokalipszistől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?