Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Véletlenül találtak egy csomót a világ legritkább halából

2018.01.25. 16:36

Teljesen véletlenül találtak rá búvárok a világ egyik legritkább halfaja, a Tasmania partjainál élő vörös kézhal (Thymichthys politus) újabb csoportjára, és ezzel megduplázták az ismert egyedszámát. A hal a különös formájú, kézfejre hasonlító úszóiról kapta a nevét, amelyekkel nem is igazán úszik, inkább tekergőzik.

Eddig azt hitték, hogy csak 20-40 példány él belőlük, ám most találtak még egy hasonló méretű csoportot. Az új populáció több kilométerre található a korábban ismert élőhelytől.

Egy helyi lakos jelentette a tudósoknak, hogy látott egy ilyen kézhalat. Ennek nyomán vonult ki a felfedezés helyszínére a Tasmaniai Egyetem tengerbiológus csapata, és a három és fél órásra tervezett merülésből már két óra eltelt, amikor elkeseredésükben készek voltak arra, hogy feladják a keresgélést. Antonia Cooper, a csapat vezetője megállt, hogy bevárja a többieket, és közölje velük, hogy lezárják a nyomozást, amikor egy közeli alga mögül előbukkant egy példány - írják az egyetem oldalán.

Miután már tudták, hogy merrefelé kell keresni a halakat, alaposabban körülnéztek, és a becsléseik szerint 20-40 példányt találtak. Mivel az új helyszín sok mindenben különbözik a korábban ismert élőhelyüktől, ez némi megnyugvással töltötte el a kutatókat: ezek szerint a faj nem csak egyfajta környezetben érzi jól magát.

Most abban reménykednek a kutatók, hogy talán más, évtizedek óta nem látott fajok is hasonló módon kerülték el a figyelmüket.