Jenő
-3 °C
6 °C

Szétszedi a takarítók tüdejét a tisztítószer

2018.02.19. 14:56

A spray formájában használt tisztítószereknek elképesztően erős tüdőromboló hatása van, ezt állapította meg a norvég Bergeni Egyetem tanulmánya. A tudósok hatezer embert vizsgáltak meg, akik húsz éven át használtak ilyen szereket - írja a Newsweek.

Ugyanolyan súlyos volt a hatás, mint naponta egy doboz cigaretta elszívása

Az asztmával is összefüggésbe hozhatók a tisztítószerek, de a hosszú távú hatásukról még keveset tudunk - mondta Cecile Svanes, a tanulmány vezető szerzője. Tulajdonképpen nem is annyira meglepő, hogy a tisztítószerként használt vegyszerek apró részecskéi a tüdőben kárt okoznak, fejtették ki a kutatók.

A vizsgálatokból az derült ki, hogy a nők tüdőkapacitását sokkal inkább hátrányosan érintette ezeknek a szereknek a belégzése, mint a férfiakét, de a kutatók megjegyezték, hogy sokkal több nő vett részt a kutatásban. A tudósok egyébként azt mérték meg, hogy a tüdő mennyi levegőt tud erősen kilélegezni, és ebben láttak jelentős visszaesést a rendszeresen takarító nőknél. Az asztma is gyakoribb volt a köreikben.

A vegyszerek a tüdő nyálkahártyáját teszik tönkre, tartós elváltozásokat okozva.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?