Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Megfejtették a rák egyik titkát

2018.02.22. 15:27

Gyorsan osztódó őssejtként viselkednek az érett sejtek, és ez okozhat daganatokat - állapította meg egy amerikai tanulmány. Erre a jelenségre több szerv, köztük a vese, a máj, a gyomor és a hasnyálmirigy daganatainál is felfigyeltek a kutatók.

Visszafejlődő sejtek

A St. Louis-i Washington Orvostudományi Egyetem korábbi kutatása megállapította, hogy a gyomor érett sejtjei időnként úgy tűnik, mintha visszafejlődnének és úgy viselkednek, mint a gyorsan osztódó őssejtek - írja a MTI. A kutatók most arra jöttek rá, hogy a szövetkárosodások reakciójaként elinduló folyamat független lehet attól, hogy melyik szervben zajlik le. A gyors osztódás olyan helyzetet teremt, ami rákhoz vezethet.

Emberekben és egerekben tanulmányozták a gyomor és a hasnyálmirigy sejtjeit, egerek vese- és májsejtjeit, valamint több min 800 emberi rákos daganatot és a rákot megelőző károsodásokat. Azt állapították meg, hogy amikor a szövetet fertőzés vagy sérülés miatt károsodás éri, az érett sejtek őssejtszerű gyors osztódásba kezdenek.

Az idősebb sejtek veszélyesek lehetnek, amikor így visszafejlődnek, mert magukkal hordozzák az összes, életük során lezajlott, esetleg rákot okozó mutációt.

Mivel a gyomorban, a hasnyálmirigyben, a májban és a vesében ezek az érett sejtek ugyanazokat a géneket hozzák működésbe és ugyanazon a folyamaton mennek végig, amikor újra osztódni kezdenek, ez arra utal, hogy a rák kialakulása az egyes szervekben sokkal jobban hasonlít egymásra, mint korábban vélték.

„Amikor az 1970-es években felvettük a harcot a rák ellen, a tudósok azt gondolták, minden rák hasonló. Kiderült, hogy nagyon is különböznek szervenként, sőt betegenként. Ám ha úgy van, ahogy a tanulmány sugallja és sok szervben ugyanúgy kezdenek újra szaporodni az idős sejtek, akkor elképzelhető, hogy kifejleszthetők a rák kialakulására irányuló kezelések függetlenül attól, hogy melyik szervet érinti a daganat” - magyarázta Jason C. Mills, a gasztroenterológiai tanszék professzora.

A folyamat annyiban hasonlít a programozott sejthalálhoz, ami az egészséges sejtek normális életciklusának része, hogy úgy tűnik, a szervezet valamennyi sejtjében hasonlóan megy végbe.