Nincsenek többé vadlovak

GettyImages-646539812
2018.02.23. 14:00

Sokkoló eredményre jutott a vadlovakkal kapcsolatban egy filogenetikai elemzés. A Science című tudományos lapban publikált tanulmány megállapította:

egyáltalán nem élnek a Földön vadlovak.

Az utolsó vadlófajként elkönyvelt Przsevalszkij-lovak, amelyek eredetileg az eurázsiai sztyeppéken éltek, valójában a Kazahsztán területén 5500 éve élt botaji nép háziasított lovainak leszármazottai – írja a ScienceDaily.

A felfedezés a kutatókat is meglepetésként érte.

Egészen biztos voltam abban, hogy a legelső háziasított lovak maradványait találtuk meg, amikor belevágtunk az ásatásokba az ismert botaji falvaknál 

– mondta Sandra Olsen, a Kansasi Egyetem biodiverzitási intézetének régészeti vezetője. A leletekből kinyert DNS azonban nem a modern lovakkal mutatott rokonságot, hanem kizárólag a Przsevalszkij-lovakkal.

A genetikai bizonyítékok arra utalnak, hogy a vadlovak valójában nem igazi kivadult lovak, és az őseik háziasítva voltak, akárcsak a spanyolok által Amerikába hurcolt musztángok.

A kutatók az elmúlt 5500 évben élt több tucat ló DNS-ét elemezték, köztük 20 lóét botaji lelőhelyekről, és 22 másik lóét Eurázsia más régióiból. Az eredményeket pedig összehasonlították 18 ősi és 28 modern ló korábban elemzett genetikai mintájával. Ebből az is kiderült, hogy a házilovak csoportja igencsak heterogén, nem lehet kimondani, hogy mind a botaji lovaktól származnak.

Olsen szerint most új kihívás előtt állnak a vadlovak kutatói: meg kell keresni a házilovak ősét.

(Borítókép: Két Przewalski ló (Equus ferus przewalskii) legel egy mongol sztyeppén. Fotó: Arterra/UIG via Getty Images)  • Hírek
  • Hírek