Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ha volt is élet a szomszéd csillag bolygóján, tavaly óta már biztos nincs

000 FJ6WU
2018.02.28. 09:54
GYÁSZ: A Naphoz legközelebb lévő csillag, a Proxima Centauri, ha esetleg valamikor volt is élet az egyetlen körülötte keringő bolygón, ma már biztos nincs.

A Kentaur csillagképben lévő vörös törpe alig csak négy fényévnyire van tőlünk, ez a Nap közvetlen csillagszomszédja. Azt is tudjuk, hogy egy szem bolygója van, a Proxima-b, amin elvileg akár élet is lehetett volna. Egészen 2017. március 24-ig ringathattuk magunkat ebbe a hitbe, ekkor ugyanis történt valami: a Proxima Centauri úgy 10 másodpercig tízezerszer fényesebb lett, mint normális esetben.

Bár a távolság miatt tudjuk, hogy ez valójában több, mint négy évvel ezelőtt történt, a közlemény mégis úgy fogalmaz, mintha ez szó szerint aznap esett volna meg.

Március 24. nem egy átlagos nap volt a Proxima Cen-en. A Proxima b-t valószínűleg felperzselte az óriási energiájú sugárzás a felvillanás alatt.

– írta Meredith MacGregor, a Carnegie Institution for Science csillagásza.

Hasonló felvillanások persze bizonyára már korábban is történtek, és ha netán a bolygónak valamikor tényleg volt atmoszférájka és óceánja, az biztosan elpárolgott ezekben. Mint a hírről beszámoló cnet megjegyzi, azért nincs veszve minden remény: ha a Nap szomszédja lenyugszik, és fehér törpe lesz belőle, a bolygója is barátságosabb hely lehet még. Igaz, erre még úgy 4 billió évet kell várni, vagyis úgy 300-szor annyit, mint amennyi idő mostanáig eltelt az ősrobbanás óta.

(Borítókép:  A Proxima-b fantáziarajza háttérben a Proxima Centauri csilaggal - forrás: EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY / M. Kornmesser / AFP)