Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rekordot döntött a Föld órája

2018.03.25. 00:32 Módosítva: 2018-03-25 14:51:44

Szombat este fél 9 és fél 10 között lezajlott a WWF szervezésében 2007 óta létező Föld Órája, aminek üzenete idén megújult: a a természeti értékek megőrzése mellett a fenntartható élet áll a fókuszban. 

Az idei sosem látott rekorddal, 188 ország részvételével zajlott. A világ közel 18 ezer épületének és objektumának fényei hunytak ki, és a Föld Órája mellett olyan hírességek álltak ki, mint Jared Leto és Andy Murray, de Emmanuel Macron francia elnök is csatlakozott. "Lekapcsolt itthon a Budai Várnegyed, az összes fővárosi híd, a Parlament, a Nemzeti Színház, a tatabányai Turul emlékmű, de Győr, Hajdúszoboszló, Hollóháza, Mórahalom, Nyíregyháza, Sopron, Szolnok, Veszprém és Eger díszvilágítása is" - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Ez a világméretű önkéntes kezdeményezés megpróbálja felhívni az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. Csak annyit kérnek, hogy mindenki egy órára kapcsolja le a fölösleges világítást, és áramtalanítsa az elektromos készülékekeit.

Budapesten idén 260 épület és objektum díszvilágítását kapcsolták le. A főváros teljes UNESCO Világörökségi része elsötétült, ez elég látványos lehetett a turisták számára is. 

Minden tett számít

A WWF szerint a Föld Órája megújult üzenete, a "Kapcsolódj a Földhöz!" azt sugallja, az egyes embereknek nagyobb szerepe van, mint valaha. Ettől az évtől a biológiai sokféleség megőrzése és a fenntartható életmód áll a középpontban, ez az, amivel segíthetjük közvetlen környezetünk és bolygónk megóvását.

Minden ember, minden apró tett számít, ezért a WWF Magyarország egy négylépéses kihívást indított, amiben először arra kérték az embereket, hogy vállalják, egy hétig tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalog mennek dolgozni vagy az iskolába, ezzel is hozzájárulva a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez és a tisztább levegőhöz. A második lépésben azt kérik majd, hogy egy hétig semmit ne nyomtassanak ki az emberek, hogy védjék az erdőket, a harmadik kihívás során pedig a résztvevők vállalják, hogy egy hétig PET palackos üdítő vagy ásványvíz helyett csapvizet fogyasztanak, hogy csökkentsék a műanyaghulladékot.

A világ szinte minden országa csatlakozott a Föld óráját, nézze meg galériánkat:

Föld Órája Eskü

Akik tényleg komolyan veszik a környezetvédelmet, azoknak ezt az esküt találta ki a WWF:

"Én, a Föld lakója, fogadom, hogy mostantól még inkább figyelek a környezetemre. A természet erőforrásaival okosan gazdálkodom, a pazarlást kerülöm. Az energiatakarékosságra minden nap odafigyelek. A tudatosságot a vásárlásaim során is komolyan veszem. Az otthonomban, a munkahelyemen, és mindenütt, ahol megfordulok, figyelek arra, hogy a tudatos fogyasztás határozza meg lépéseimet, és a környezetemet is erre ösztönzöm. Március 24-én este 20:30-kor lekapcsolom a felesleges fényeket, és csatlakozom a Föld Órája közösségéhez. Ezzel kijelentem, hogy a jövőben a Föld kincseire vigyázok, fenntarthatóan élek, és ezzel saját jövőmet is védem. Hiszek benne, hogy együtt lehetséges!"