16:00, December 06. ÉLŐ
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Rekordot döntött a Föld órája

2018.03.25. 00:32 Módosítva: 2018.03.25. 14:51

Szombat este fél 9 és fél 10 között lezajlott a WWF szervezésében 2007 óta létező Föld Órája, aminek üzenete idén megújult: a a természeti értékek megőrzése mellett a fenntartható élet áll a fókuszban. 

Az idei sosem látott rekorddal, 188 ország részvételével zajlott. A világ közel 18 ezer épületének és objektumának fényei hunytak ki, és a Föld Órája mellett olyan hírességek álltak ki, mint Jared Leto és Andy Murray, de Emmanuel Macron francia elnök is csatlakozott. "Lekapcsolt itthon a Budai Várnegyed, az összes fővárosi híd, a Parlament, a Nemzeti Színház, a tatabányai Turul emlékmű, de Győr, Hajdúszoboszló, Hollóháza, Mórahalom, Nyíregyháza, Sopron, Szolnok, Veszprém és Eger díszvilágítása is" - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Ez a világméretű önkéntes kezdeményezés megpróbálja felhívni az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. Csak annyit kérnek, hogy mindenki egy órára kapcsolja le a fölösleges világítást, és áramtalanítsa az elektromos készülékekeit.

Budapesten idén 260 épület és objektum díszvilágítását kapcsolták le. A főváros teljes UNESCO Világörökségi része elsötétült, ez elég látványos lehetett a turisták számára is. 

Minden tett számít

A WWF szerint a Föld Órája megújult üzenete, a "Kapcsolódj a Földhöz!" azt sugallja, az egyes embereknek nagyobb szerepe van, mint valaha. Ettől az évtől a biológiai sokféleség megőrzése és a fenntartható életmód áll a középpontban, ez az, amivel segíthetjük közvetlen környezetünk és bolygónk megóvását.

Minden ember, minden apró tett számít, ezért a WWF Magyarország egy négylépéses kihívást indított, amiben először arra kérték az embereket, hogy vállalják, egy hétig tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalog mennek dolgozni vagy az iskolába, ezzel is hozzájárulva a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez és a tisztább levegőhöz. A második lépésben azt kérik majd, hogy egy hétig semmit ne nyomtassanak ki az emberek, hogy védjék az erdőket, a harmadik kihívás során pedig a résztvevők vállalják, hogy egy hétig PET palackos üdítő vagy ásványvíz helyett csapvizet fogyasztanak, hogy csökkentsék a műanyaghulladékot.

A világ szinte minden országa csatlakozott a Föld óráját, nézze meg galériánkat:

Föld Órája Eskü

Akik tényleg komolyan veszik a környezetvédelmet, azoknak ezt az esküt találta ki a WWF:

"Én, a Föld lakója, fogadom, hogy mostantól még inkább figyelek a környezetemre. A természet erőforrásaival okosan gazdálkodom, a pazarlást kerülöm. Az energiatakarékosságra minden nap odafigyelek. A tudatosságot a vásárlásaim során is komolyan veszem. Az otthonomban, a munkahelyemen, és mindenütt, ahol megfordulok, figyelek arra, hogy a tudatos fogyasztás határozza meg lépéseimet, és a környezetemet is erre ösztönzöm. Március 24-én este 20:30-kor lekapcsolom a felesleges fényeket, és csatlakozom a Föld Órája közösségéhez. Ezzel kijelentem, hogy a jövőben a Föld kincseire vigyázok, fenntarthatóan élek, és ezzel saját jövőmet is védem. Hiszek benne, hogy együtt lehetséges!"  • Hírek
  • Hírek