A gyorsfagyasztott zöldségeket csak alapos hőkezelést követően fogyasszák el - kérte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a fogyasztóktól, a közétkeztetőktől és a vendéglátóktól, írja az MTI.
A közlemény szerint erre azért van szükség, mert az Európai Unió öt tagállamát - Ausztria, Dánia, Svédország, Finnország, Egyesült Királyság - érintő listeria monocytogenes elnevezésű baktériumhoz köthető járvány lehetséges forrása a gyorsfagyasztott kukorica.
A Nébih az MTI érdeklődésére közölte, hogy a hatóság nem kapott értesítést arról, hogy a járványhoz köthető megbetegedés történt volna Magyarországon.
A listeria monocytogenes baktérium okozta fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. Érzékeny csoportnak tekinthetők a csecsemők, a várandós nők, az idősek, valamint a gyenge immunrendszerű emberek - közölte a Nébih.