Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

12 milliárdos magyar génmegőrzési program indul az őshonos fajtákért

2018.03.28. 10:14
Kiemelt génmegőrzési fejlesztési program indul 12,3 milliárd forintos támogatásból a nemzeti identitás szempontjából fontos mezőgazdasági örökség megőrzésére – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy szerdai sajtótájékoztatón.

A 12 milliárdos összeg a következő öt éves periódusra vonatkozik. A program célja a magyar növényi genetikai örökség fenntartása és gyarapítása, valamint az őshonos állatfajták megőrzése.

Fazekas szerint a kormány által elfogadott génmegőrzési program történeti léptékű, hiszen Magyarországon az elmúlt évtizedekben ehhez hasonló fejlesztés a génmegőrzésre és a nemzeti kincsek védelmére nem volt. 

Rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis)
Rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis)

A program részeként az állam a magyar kutyafajták tenyésztésére évente 50 millió forintot fordít. Erről V. Németh Zsolt államtitkár beszélt. Inoklása szerint az állami beavatkozásra azért van szükség, mert a kilenc magyar kutyafajta közül többnél kritikus szint alá csökkent az évente törzskönyvezett állatok száma.