Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Meghalt a Nobel-díjas fizikus, aki nélkül nem lennének ilyen kis merevlemezek

2018.04.09. 19:19

78 évesen meghalt Peter Grünberg Nobel-díjas német fizikus, a számítógépes merevlemezek radikális miniatürizálásának egyik atyja. Grünberg még múlt héten halt meg, közölte hétfőn a Jülichi Kutatóközpont, ahol haláláig dolgozott az MTI híre szerint.

Peter Grünberg Albert Fert francia kutatóval megosztva kapta 2007-ben a fizikai Nobel-díjat annak a mágneses jelenségnek a felfedezéséért, amely nélkül ma már egyetlen winchester sem boldogulna. A két tudós 1988-ben egymástól teljesen függetlenül fedezte fel az óriás mágneses ellenállás (GMR) effektust, egy addig teljesen ismeretlen fizikai jelenséget, amelynek során a mágneses erőben beálló nagyon gyenge változások sokkal nagyobb változásokat generálnak az elektromos ellenállásban.

A mai számítógépek mágneses merevlemezén tárolt információkat ennek a hatásnak köszönhetően lehet a számítógép által olvasható elektromos jelekké alakítani. Ez a felfedezés tette lehetővé a számítógépes merevlemezek radikális miniatürizálását, illetve a rajtuk tárolható információk mennyiségének jelentős növelését.

Peter Grünberg 1939-ben született Pilsenben, és 1972 óta dolgozott Németország egyik legnagyobb tudományos központjában, a Jülichi Kutatóközpont szilárdrészecske-kutató intézetében. A központ szerint haláláig aktív volt, főleg a tudása átadásában fiatalabb kollégáinak.