Árpád
-2 °C
4 °C

Űrteleszkóp találta meg Einstein egyik gyűrűjét

1-imagehubblef
2018.04.09. 17:25

Rengeteg galaxis fért el a Hubble űrteleszkóp alábbi fotóján, némelyiknek még a karjai is látszanak. Ahhoz viszont már némi csillagászati ismeret is szükséges, hogy felismerjük a kép közepén látható karikát.

Az SDSS J0146-0929 nevű galaxiscsoport rengeteg tagja, több száz galaxis zsúfolódott össze a gravitáció markában, és ennek a klaszternek a tömege elég nagy ahhoz, hogy  nagy mértékben torzítsa a körülötte lévő téridőt. Ez hozta létre a kecses íveket, amelyek Einstein gyűrűjeként ismertek.

Einstein gyűrűje egy ismert kozmikus jelenség, egy gravitációs lencse, amely egy háttérben lévő, távolabbi galaxis vagy csillag fényét eltereli és torzítja. Emiatt tűnik úgy, mintha a háttérben lévő objektum egyszerre több helyen lenne.

Einstein 1915-ben leírta  a gravitációs lencsehatás jelenségét, amelynek a lényege, hogy ha egy csillag fénye egy másik nagy tömegű objektum mellett halad el, annak gravitációja nagyítólencseként koncentrálja és elhajlítja a fényt. Ezt a jelenséget a Nappal már 1919-ben sikerült igazolni, ám a Napnál távolabbi csillaggal egészen 2017-ig várni kellett egy ilyen gyűrű felbukkanására.

(Borítókép: ESA/Hubble & NASA)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?