Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Spermát lőttek az űrbe

iss049e002655large
2018.04.10. 13:38

A SpaceX legutóbbi teherűrhajójával különleges tudományos kísérlethez érkezett anyag a Nemzetközi Űrállomásra. Nem akármilyen anyag, örökítőanyag. Mondhatni az űrkutatás történetében először került viszonylag nagy mennyiségű emberi sperma az ISS fedélzetére – mármint a természetes módoktól eltekintve.

A NASA és a kansasi egyetem közös, Micro-11 kódnevű kísérletének keretein belül férfiaktól és bikáktól származó lefagyasztott spermiummintákat vitt a Dragon teherűrhajó április 3-án az űrbe, közölte korábban a NASA. Az ISS-en tartózkodó űrhajósok a mintákat kiolvasztva azt vizsgálják majd, hogy miképp hat a mikrogravitációs környezet az emberi és állati hímivarsejtek mozgására és megtermékenyítő képességére.

A Micro-11 mintáit lefagyasztották
A Micro-11 mintáit lefagyasztották
Fotó: NASA

Eddig csak tengeri sünök és bikák spermiumain kísérleteztek az űrállomáson, most először kezdődött olyan kísérletsorozat, amiben emberi hímivarsejtek képezik a vizsgálat tárgyát a Föld körül keringő nemzetközi kutatólaborban. A NASA szerint az eddigi kutatási adatok azt mutatják, hogy a spermiumok gyorsabban aktiválódnak a súlytalanság állapotában, de a megtermékenyítés sokkal lassabban történik és sokszor meg is hiúsul. A mostani kutatások leginkább arra keresik a választ, hogy mennyire áll fenn ez a probléma az emberi hímivarsejtek esetében.

A bikáktól származó spermiumok vizsgálata egyébként azért fontos ebben a kísérletsorozatban, mert a szarvasmarhák spermája konzisztensebb (aktivitásban és megjelenésben), mint a férfiaké, így jobban látható, hogy bizonyos megfigyelt viselkedési minták a súlytalanságnak köszönhetőek-e vagy sem.

Színezett bikaspermiumok mikroszkóp alatt
Színezett bikaspermiumok mikroszkóp alatt
Fotó: Joseph Tash / University of Kansas

A mostani kísérletek természetesen azért fontosak, hogy kiderüljön, képes lehet-e az ember hosszú bolygóközi, csillagközi űrutazásokon szaporodni.

Nyitókép: Kate Rubins, a NASA űrhajósa az ISS Microgravity Science Glovebox nevű laborjában dolgozik, ahol a Micro-11 mintáit is vizsgálják (NASA)