Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szürreális lávafolyamnak tűnnek a Jupiter ciklonjai

2018.04.14. 12:36

Elképesztő felvételeken mutatja be a Jupiter atmoszférájának ciklonjait a NASA űrszondája, egészen úgy néz ki, mintha egy lávafolyam lennének. A Juno infravörös kamerák segítségével készített felvételeket a Jupiter északi pólusa felett elhaladva a mágneses viharokról. A feltérképező képek alapján készült ez a lenyűgöző animáció:

A felvételen a sárga területek melegebbek  és mélyebben vannak a Jupiter atmoszférájában, a vöröses részek pedig hűvösebbek és magasabban helyezkednek el.

A Junonak ez volt a tizenegyedik tudományos kutatóútja, amióta 2016-ban a Jupiter pályáján belülre sikerült jutnia. Ehhez megközelítőleg 200 millió km-t kellett megtennie. Korábban már a bolygó nagy vörös foltját is megmérte, következő küldetése május 24-én indul.

Még csak egyharmadánál jár a tervezett feltérképezési kutatásainak, és már most úgy tűnik, kezdjük felfedezni, hogy a Jupiter dinamója hogyan működik

- mondta Jack Connerney, az Űrtudományi Kutatóintézet tudósa. A dinamó a Jupiter azon része, amelyik motorként hajtja mágneses terét.