Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Lekaszabolt ellenségek maradványaira bukkantak Jászberénynél

2018.04.17. 15:18
3300-3500 éves, késő bronzkori emberi maradványokra bukkantak Jászberény határában a régészek.

A város határában egy induló beruházás helyszínén végeznek mentő feltárást, amely a tervek szerint kedden ér véget. A szolnoki és jászberényi régészeknek először úgy tűnt, hogy egyszerű hulladéktároló gödrökről van csak szó, nem számítottak egy bronzkori lelőhelyre. A feltárás során azonban, több mint egy méter mélyen, hat ember maradványaira bukkantak, de edények, kerámiadarabok és állatcsontok is előkerültek – számolt be az MTI-nek Gulyás András Zoltán.

szolnoki Damjanich János Múzeum, a jászberényi Jász Múzeum és a Civil Régészeti Alap munkatársai  a halomsíros kultúra emlékét találták meg. Úgy tűnik, legyőzött ellenségek holttestéről van szó, melyekkel nem sokat törődtek – erre utal a csontmaradványok rendszertelen elhelyezkedése.

Az egyik hulladéktárolóban mintha kosárba, vagy zsákba rakták volna az összetört emberi maradványokat, mellette egy teljes lábat és egy koponyát is találtak. A másik objektumban hason fekvő ember csontvázára bukkantak, a harmadik hulladéktároló szélén talált emberi maradványokat ezekben a pillanatokban tárják fel. A  gépi munkák során is előkerültek emberi maradványok. A leletek a Jász Múzeumba kerülnek, később feldolgozzák, részletesen is megvizsgálják azokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?