Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Teljesen összezavarja a globális ebédidőt a klímaváltozás

2018.04.17. 13:57
A globális felmelegedés, klímaváltozás összezavarja a fajok bioritmusát, ami azzal járhat, hogy egész populációk maradnak le az ebédről.

A természet rendje szigorúan időhöz kötött: a vándorlás, a fészekrakás, a fiókák nevelése, a bőséges táplálkozás és a koplalás ideje mind pontosan előírt, mindnek megvan a maga ideje. Ez a rendszer azonban a klímaváltozás miatt egyre inkább megváltozik, ami több faj túlélését is veszélyeztetheti.

A jelenséget most vizsgálták először összehasonlító jelleggel: a kanadai egyetem kutató korábbi vizsgálatokat összegző tanulmányukban 88 különböző fajnak a megváltozott idővel kapcsolatos létproblémáit veszi számításba. Mindez a globális felmelegedéssel függ össze: a kutatás szerint az időeltolódás rendkívül gyors, fajonként átlagosan hat nappal tolódik el évtizedenként.

A legnagyobb probléma, hogy a tápláléklánc szemei elcsúsznak egymás mellett: a táplálékul szolgáló faj máskor jelenik meg tömegesen, mint az azt elfogyasztó, így annak a tömeges éhhalála is előfordulhat. Hollandiában a karvalyok most hat nappal később érkeznek, mint a zsákmányállataik, de ez csak egy példa, más ökozónákban hasonló jelenségeket tapasztalni.

A Seattle melletti nagy édesvízi tóban, a Washington Lake-ben a növényi planktonok újabban több, mint egy hónappal hamarabb virágoznak, mint az őket fogyasztó állati planktonok; és mivel ők vannak a tápláléklánc alján, ennek messzire ható, súlyos következményei lehetnek. De ugyanaz történik Grönlandon, ahol a növények újabban három nappal késöbb jelennek meg, az őket legelő rénszarvasok – emiatt több szarvasborjú pusztul el elegendő táplálék hiányában.

A klímaváltozás kapcsán idáig leginkább az egy-egy fajra érő hatás volt fókuszban, a mostani kutatás azért fontos, mert felhívja a figyelmet a fajok közötti interakciók gyors változására, ennek jelentőségére. „A melegebb hőmérséklettel a legtöbb faj hamarabb változtatja meg az élőhelyét, de az egymástól függő fajok nem mindig ugyanabban a tempóban” – idézi a kutatást vezető ökológust, Heather Kharoubát a tudományos ismeretterjesztő Phys.org.