Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Teljesen összezavarja a globális ebédidőt a klímaváltozás

2018.04.17. 13:57
A globális felmelegedés, klímaváltozás összezavarja a fajok bioritmusát, ami azzal járhat, hogy egész populációk maradnak le az ebédről.

A természet rendje szigorúan időhöz kötött: a vándorlás, a fészekrakás, a fiókák nevelése, a bőséges táplálkozás és a koplalás ideje mind pontosan előírt, mindnek megvan a maga ideje. Ez a rendszer azonban a klímaváltozás miatt egyre inkább megváltozik, ami több faj túlélését is veszélyeztetheti.

A jelenséget most vizsgálták először összehasonlító jelleggel: a kanadai egyetem kutató korábbi vizsgálatokat összegző tanulmányukban 88 különböző fajnak a megváltozott idővel kapcsolatos létproblémáit veszi számításba. Mindez a globális felmelegedéssel függ össze: a kutatás szerint az időeltolódás rendkívül gyors, fajonként átlagosan hat nappal tolódik el évtizedenként.

A legnagyobb probléma, hogy a tápláléklánc szemei elcsúsznak egymás mellett: a táplálékul szolgáló faj máskor jelenik meg tömegesen, mint az azt elfogyasztó, így annak a tömeges éhhalála is előfordulhat. Hollandiában a karvalyok most hat nappal később érkeznek, mint a zsákmányállataik, de ez csak egy példa, más ökozónákban hasonló jelenségeket tapasztalni.

A Seattle melletti nagy édesvízi tóban, a Washington Lake-ben a növényi planktonok újabban több, mint egy hónappal hamarabb virágoznak, mint az őket fogyasztó állati planktonok; és mivel ők vannak a tápláléklánc alján, ennek messzire ható, súlyos következményei lehetnek. De ugyanaz történik Grönlandon, ahol a növények újabban három nappal késöbb jelennek meg, az őket legelő rénszarvasok – emiatt több szarvasborjú pusztul el elegendő táplálék hiányában.

A klímaváltozás kapcsán idáig leginkább az egy-egy fajra érő hatás volt fókuszban, a mostani kutatás azért fontos, mert felhívja a figyelmet a fajok közötti interakciók gyors változására, ennek jelentőségére. „A melegebb hőmérséklettel a legtöbb faj hamarabb változtatja meg az élőhelyét, de az egymástól függő fajok nem mindig ugyanabban a tempóban” – idézi a kutatást vezető ökológust, Heather Kharoubát a tudományos ismeretterjesztő Phys.org.