Judit
3 °C
7 °C

Több ezer kék pingvin pusztult el Új-Zéland partjainál

2018.04.17. 19:35
Több ezer kék pingvin pusztult el Új-Zéland partjainál az elmúlt hónapokban, írja az MTI. Vélhetően a víz hőmérsékletének hirtelen emelkedése okozta az állatok halálát.

Graeme Taylor pingvinszakértő szerint bár az elhullott állatok száma magas, maga a jelenség nem szokatlan, néhány évtizedenként előfordul. Legutóbb 1998-ban történt hasonló.

A legtöbb pingvinre a csendes-óceáni állam keleti partvidékén, többek között a Plenty-öbölnél bukkantak. Sok állatnak már a teteme sodródott partra, néhány azonban csak a parton múlt ki. A feltételezések szerint a pingvinek elhullása az El Nino és a La Nina éghajlati jelenségek okozta hőmérséklet-ingadozásokkal függ össze.

Taylor szerint a párzási időszakban az El Nino hatása érvényesült, ekkor a hűvösebb vízben sok a táplálék, ami sikeres költési időszakot eredményezett. Tavasszal azonban a La Nina miatt a víz gyorsan felmelegedett, a hűvösebb áramlatok a bennük lévő tápanyaggal együtt mélyre kerültek.

Sok pingvinnel vélhetően az éhség végzett, hisz azt követően pusztultak el, hogy vedleni a partra érkeztek. Ha ugyanis nem rendelkeztek elég zsírtartalékkal, nehezen élték túl a 2-3 hetes folyamatot.

Ha emiatt nagy nagyon legyengültek és éheztek, a ciklonok, a part menti viharok és a rossz időjárás miatt már nem volt elég erejük, hogy élelmet találjanak és megküzdjenek a kegyetlen óceánnal

– mondta Julian Graham, a Western Bay vadvédelmi szervezet munkatársa.

Szelfire most is volt idő

A szakértőknek sikerült néhány partra vetődött állatot feltáplálni és visszaengedni az óceánba. Azonban több pingvint is meg lehetett volna menteni James Chatterton, az aucklandi állatkert munkatársa szerint, aki azt mondta, hogy a parton sétálók inkább fotózkodtak a szenvedő pingvinekkel, mint hogy segítséget hívjanak. 

A kék pingvin, más néven törpe pingvin (Eudyptula minor) egyébként a világ legkisebb pingvinfaja. Általában 40 centiméteresre és mindössze egy kilogrammosra nő meg. Új-Zélandon és Tasmánia szigetén fordul elő.

    

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?