Erzsébet
1 °C
4 °C

Tanuljunk a kagylósrákoktól: aki csak nagy farkat akar, könnyen kihalhat

2018.04.18. 13:33
Tanulságos lecke 60 millió évvel ezelőtt kihalt barátainktól, a farokméregetésben világbajnok, egyebekre kevésbé figyelmes kagylósrákoktól: attól még nem fogunk túlélni, hogy minél nagyobb nemi szervet növesztünk.

A kagylósrákok ma is nagy számban élnek a legkülönbözőbb fajta vizekben, de mivel már vagy fél milliárd éve jelen vannak, az evolúciójuk és a már rég kihalt ősi fajaik is fontos kutatási témát jelentenek. A Natureszerdán megjelent tanulmányában a világ egyik vezető természettudományos múzeuma, az amerikai Smithsonian's kutatói sajátos szempontból vizsgálták a rég kihalt kagylósrákokat: milyen szerepet játszott a nemi szervük mérete sajnálatos kihalásukban.

Az állatvilágban a túlélés nem utolsó sorban azon múlik, hogy ki mennyire vonzó szexuálisan – lényegében ebből következik a nemi kétalakúság legkülönbözőbb fajoknál közismert jelensége a pávatollaktól a vadkacsáknál a gácsérok gyönyörű tollazatán át a hím szarvasbogarak szarvaiig, vagy éppen Pamela Anderson mellbőségéig.

A kagylósrákoknál az attraktivitás és a hímek közötti versengés lényegében ugyanazon az elven működik, mint a 32. számú Ipari Szakmunkásképző Intézet fiú vécéjében, csak hatványozni kell: a hímek nemi szervének méretében ugyanis tízszeres különbségek is előfordulnak.

Smithsonian's kutatói azt vizsgálták, hogy a méret hogy függ össze a túléléssel. Az amerikai gyűjteményekből nem kevesebb mint 6000 kagylósrák faj farokméretét tanulmányozták, legérdekesebbnek pedig ebből a szempontból azokat a fajokat találták, melyek 65-85 millió évvel ezelőtt haltak ki. Kagylósrákéknál a nagy fajgazdagság és a sok fosszília kutatási szempontból kiváló lehetőséget jelent: egyes fajok hosszú  évmilliókig is fennmaradtak, míg mások néhány ezer év alatt kipusztultak.

A kutatók most azt mondják, megtalálták a legfontosabb tényezőt, ami összefügg a kihalási mintázatokkal: azoknak a fajoknak volt kevesebb esélye a hosszú távú túlélésre, melyek minden energiájukat a nagyobb nemi szerv kifejlesztésére fordították.  A magyarázat, hogy miközben ezzel akarták elkápráztatni fajtársaikat és biztosítani egyedi génjeik továbbörökítését, fajként túl pazarlóak voltak: ahelyett hogy jobban alkalmazkodtak volna a környezetükhöz, mindent erre fordítottak.

Óriási nemi szerv helyett több kagylósrák-faj ma már mással próbálkozik, de a nemi kétalakúság extrém formájáról azért nem mondtak le: egy nagy helyett inkább két péniszt növesztenek – pár tízmillió év, és meglátjuk, ez mennyire jött be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?