Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A zsírosabb étkezés mentheti meg a vombatokat

IMG 4054
2018.04.19. 11:27

Ausztrál tudósok úgy vélik, megtalálhatták a választ a csupaszorrú vombat populációit tizedelő halálos kórra: magas zsírtartalmú diétával szállnak harcba a szarkoptikus rüh ellen, írja az MTI.

A világon több mint 100 emlősfajt sújtó betegséget a Sarcoptes scabiei atka okozza, amely a vombatok bőrén élősködik, heves vakaródzásra késztetve őket. "Az atka jelenléte irritációt, vakaródzást, szőrhullást és a bőr elvékonyodását okozza. Súlyos esetben az állat elhullásához vezet" – mondta Alynn Martin, a Tasmániai Egyetem munkatársa, a Royal Society Open Science folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője.

A Tasmánia északi részén lévő Narawntapu Nemzeti Parkban járványossá vált a betegség, a vombatállomány 94 százalékkal csökkent. A kutatók az állatok tanulmányozása nyomán kimutatták, hogy a rühes állatok jóval több energiát égetnek el, jelentősen csökken a testhőmérsékletük. Megváltozik a magatartásuk, sokat pihennek, és rendszerint vakaróznak ahelyett, hogy táplálékot gyűjtenének. "Így képtelenek fedezni energiaszükségletüket, mivel kevesebbet esznek" – magyarázta a kutató.

A tudósok felfedezték, hogy a rühes vombatok zsírszövetében megváltozik a zsírsavösszetétel, ezért úgy vélik, hogy a magas zsírtartalmú diéta lehet a megoldás a halálos kórra. "Kutatásunk egy nagyobb projekt része, amely azon dolgozik, hogy segítse a vadon élő vombatok szarkoptikus rühességének kezelését, reméljük, hogy eredményeink segíteni fogják az előrelépést e téren" – mondta Alynn Martin.