Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

A zsírosabb étkezés mentheti meg a vombatokat

IMG 4054
2018.04.19. 11:27

Ausztrál tudósok úgy vélik, megtalálhatták a választ a csupaszorrú vombat populációit tizedelő halálos kórra: magas zsírtartalmú diétával szállnak harcba a szarkoptikus rüh ellen, írja az MTI.

A világon több mint 100 emlősfajt sújtó betegséget a Sarcoptes scabiei atka okozza, amely a vombatok bőrén élősködik, heves vakaródzásra késztetve őket. "Az atka jelenléte irritációt, vakaródzást, szőrhullást és a bőr elvékonyodását okozza. Súlyos esetben az állat elhullásához vezet" – mondta Alynn Martin, a Tasmániai Egyetem munkatársa, a Royal Society Open Science folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője.

A Tasmánia északi részén lévő Narawntapu Nemzeti Parkban járványossá vált a betegség, a vombatállomány 94 százalékkal csökkent. A kutatók az állatok tanulmányozása nyomán kimutatták, hogy a rühes állatok jóval több energiát égetnek el, jelentősen csökken a testhőmérsékletük. Megváltozik a magatartásuk, sokat pihennek, és rendszerint vakaróznak ahelyett, hogy táplálékot gyűjtenének. "Így képtelenek fedezni energiaszükségletüket, mivel kevesebbet esznek" – magyarázta a kutató.

A tudósok felfedezték, hogy a rühes vombatok zsírszövetében megváltozik a zsírsavösszetétel, ezért úgy vélik, hogy a magas zsírtartalmú diéta lehet a megoldás a halálos kórra. "Kutatásunk egy nagyobb projekt része, amely azon dolgozik, hogy segítse a vadon élő vombatok szarkoptikus rühességének kezelését, reméljük, hogy eredményeink segíteni fogják az előrelépést e téren" – mondta Alynn Martin.