Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tényleg kiszáradt tómedret találtak a Marson

2018.04.23. 17:28

Több mint egy évvel ezelőtt, 2017. januárjában talált rá a Curiosity űrszonda a Mars egyik legkülönlegesebb és legfontosabb felszíni képződményére, ami pont úgy nézett ki, mint a Földön mindenfelé látható kiszáradt és repedezett sár. Hasonló repedések voltak a Gale-kráterben elterülő sziklán, amit a tudósok tréfásan Old Soaker névre kereszteltek (ez magyarul nagyjából Vén Iszákos lenne).

A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatói azóta vizsgálták az űrszonda által elkészített fotókat, és egy év után arra a következtetésre jutottak, hogy az Old Soaker valóban egy ősi tó maradványa, amely 3,5 milliárd évvel ezelőtt kiszáradt. 

Persze nem csak fotók álltak a kutatók rendelkezésére, a Curiosity segítségével a lehető legtöbb adatot begyűjtötték az Old Soaker méreteiről, megjelenéséről és kémiai összetételéről.

A Geology című szaklapban azt írták a szikláról, hogy hosszabb idő alatt lerakódott üledék fedte be, a repedések pedig biztosan a levegővel való érintkezés miatt keletkeztek, nem hő vagy áramló víz hatására. A szikla a Gale-kráterben lévő egykori tó közepén volt megtalálható, és a repedések arra utalnak, hogy a vízszint drámai mértékben változott az idő folyamán, hasonlóan a földi tavak vízszintjéhez.