Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

11 centis szúnyogot fedeztek fel Kínában

2018.04.24. 10:44

A világ legnagyobb ma élő szúnyogfaját fedezték fel Kína közép-nyugati Szecsuán tartományában. A hosszában 5 centiméteres példány kinyújtott szárnyakkal 11,15 centiméter széles, és a legnagyobb szúnyogfaj, a Holorusia mikado egyede.

colin-bm2-24 0
Fotó: Weibo / Zhao Li

Tavaly augusztusban Szecsuan tartomány fővárosában, a csengtui Csingcseng-hegyen találtak rá - közölte Csao Li, a Nyugat-Kínai Rovarmúzeum igazgatója. Ezzel a fajjal Japánban találkozott először John Obadiah Westwood brit entomológus 1876-ban.

Nem szívnak vért, és a felnőtt példányok néhány napig élnek

A lószúnyognak is nevezett Holorusia mikado nektáron él, Szecsuan nyugati részén főleg a csengtui síkságon és a 2200 méternél alacsonyabb hegyeken fordul elő, többnyire sűrű növényzettel benőtt területeken - írja az MTI.

Csao Li szerint ezek a szúnyogok nagy testük miatt rossz repülők, repülésük inkább hasonlít szökdécseléshez.

A magántulajdonban lévő, de országosan működő Nyugat-Kínai Rovarmúzeumban több 700 ezer rovart őriznek, több mint 70 százalékban fajuk legnagyobb vagy leghosszabb példányát.