Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A madarak csőre valamikor pótkéz volt a szárnyakká alakult karok helyett

2018.05.03. 17:06
A madarak evolúciójának fontos láncszeme volt az a 100 millió évvel ezelőtt élt faj, amely a dinoszauruszokra és a mai madarak jellemző fizikai sajátosságokkal is rendelkezett.

A mai Észak-Amerika területén élt Ichthyornis dispar kulcsfontosságú láncszeme annak az evolúciós fejlődésnek, amely a dinoszauruszoktól a mai madarak megjelenéséig tartott. A mai tengeri madarakra hasonlító fogas madár Darwin és a 19. század egyik legkiemelkedőbb őslénykutatója, Othniel Charles Marsh figyelmét is felkeltette; ő írta le és nevezte el elsőként a fajt.

Az ősmadárnak az 1870-es években talált töredékeken kívül eddig nem bukkantak jelentős  maradványára. A Yale kutatócsoportja most négy új fosszília, köztük egy tökéletes állapotban fennmaradt koponya, valamint az egyetem gyűjteményében lévő koponyatöredékek vizsgálatával szerzett új információkat az állatról. A faj igazi különlegessége, hogy megmutatja, hogy nézett ki a madárcsőr, amikor először megjelent a természetben.

Az első csőr gyakorlatilag az állkapocs végén lévő, csipeszes végű szaruképződmény volt. Az állkapocs többi részében fogak voltak. A kezdetek kezdetén a csőr egy fogódzkodásra alkalmas precíziós műszer volt, amely pótkézként szolgált a szárnyakká alakult karok helyett

– idézi Bhart-Anjan Bhullart, az egyetem paleontológusát az MTI.

A kutatók szerint ez új bepillantást enged a modern madarak koponyájának kifejlődésébe. Az Ichthyornis dispar agya nagyon hasonlított a modern madarakéhoz, ám koponyájának halántéki része olyan volt, mint a dinoszauruszoké. Ez azt jelzi, hogy a madarak evolúciója során az agy alakult át elsőként, miközben a koponya többi része egy ideig még primitívebb és a dinoszauruszokéra jellemző maradt.

Az Ichthyornis nagyon hasonlíthatott a mai tengeri madarakra, olyan lehetett, mint a sirály, vagy a csér. A fogai valószínűleg csak akkor látszódtak, amikor kinyitotta a száját, és feltehetőleg valamilyen ajak-szerű, extra szájszövet takarta őket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?