Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kitört egy vulkán, de a repülni vágyó turistáknak ezúttal nem kell félniük

2018.05.04. 22:30 Módosítva: 2018-05-04 22:32:46

A Kilauea vulkán kitörése Hawaii szigetén lehet, hogy befolyásolja a forgalmat, le kell zárni bizonyos utakat, evakuálni kellett mintegy tízezer embert, de kontinensre kiterjedő káosztól nem kell tartani, mint 2010-ben az izlandi Eyjafjallajökull tűzhányó esetében, amely megbénította fél Európa légiforgalmát – mondta Juhász Árpád geológus pénteken az M1 aktuális csatornán.

Juhász Árpád elmondta: a Kilauea a legkisebb az úgynevezett Big Island három vulkánja közül, 1200 méter magas, és több évtizede folyamatosan aktív, különböző intenzitással. Jelezte azt is: amennyire jósolni lehet, a Big Island előbb-utóbb halott vulkáni szigetté válik, kialszanak a vulkánok, és délkeletre már születik az óceán fenekén az újabb Hawaii-sziget. 

Hozzátette, ott nincsenek települések, ahova általában le szokott folyni a láva a Kilauea vulkánról, most viszont olyan irányban hatott a kitörés, ahol egy nagyobb település is van.

A geológus elmondta: a láva általában lassabban folyik, mintsem hogy megakadályozná az emberek kitelepítését. De hangsúlyozta, nemcsak láváról van szó, hanem arról, hogy magasba lövell a kráterből az izzó vulkáni anyag – salak és helyenként finomabb, porszerű anyag –, amely beteríti a környező területeket, felgyújtja a környező erdőt.